- Når man ser på hva slags muligheter man har på norsk sokkel, er det hverken mulig å ta utgangspunkt i dagens oljepris eller dagens prosjekter. Det skyldes at selskapene ikke ser på den dagsaktuelle prisen, men de ser på prisen frem i tid, sier administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass til DN.

Tirsdag er han på oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord, i regi av Norsk Petroleumsforening. Her kunngjorde konsernsjef Eldar Sætre i Statoil at selskapet, sammen med sine partnere, har redusert kostnadene kraftig for Johan Castberg-prosjektet.

- Enkelte har sagt at det ikke har vært mulig å bygge ut i Barentshavet. Så forteller Statoils konsernsjef at man har klart nesten å halvere kostnadene på det største prosjektet vi ser i Barentshavet, sier Schjøtt-Pedersen.

- Dette er en av de beste illustrasjonene på at evnen til å redusere kostnader er stor, at selskapene tar tak i det og at man får resultater, understreker han.

Avgjørende

Tirsdag steg oljeprisen til over 30 dollar fatet. Ifølge oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets er nå «alle katter ute av sekken», og det er vanskelig å se for seg noe mer som kan tynge oljeprisen fremover. Han tror derfor at oljeprisen vil stige fremover.

Schjøtt-Pedersen vil ikke spekulere på om oljeprisen skraper bunnen.

- Oljeprisen kan gå opp eller ned, men det er bred enighet om at den på lengre sikt vil være litt høyere enn i dag. Samtidig vil kostnadene være redusert, sier han, og legger til:

- Det avgjørende spørsmålet er om man vil gjøre funn. Det neste er om funnet er stort eller lite, hvordan det er og hvor det er. Da vil oljeprisen kun være en av mange elementer.

Ifølge ham vil vi se mange spennende utbygginger på norsk sokkel i tiden fremover.

- Er du en optimist?

- Ja, det er jeg. Samtidig er jeg realistisk i den forstand at vi alle kan konstatere at det er en vanskelig og krevende periode for industrien, sier Schjøtt-Pedersen.

- Et rimelig kraftig press

Også Statoil-sjef Eldar Sætre peker på at tiden er krevende.

- Vi kjenner alle på et rimelig kraftig press og trykk akkurat nå. Daglig ser vi stadig flere stå uten arbeid. 20 eller 30 dollar per fat er slettes ikke et hyggelig sted å være, sier han.

I likhet med Schjøtt-Pedersen vil ikke Sætre spekulere i om oljeprisen skal enda lenger ned, men på lang sikt er konsernsjefen sikker:

- På lengre sikt kommer oljeprisen til å stige, understreker Sætre.

Ifølge ham vil norsk sokkel fortsatt være en viktig energileverandør i mange tiår fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Par midt i livet realiserer oftest hyttedrømmen

- Dette gir grunnlag for optimisme frem i tid

Venter økt oljelagring til sjøs

Se DNTV: - Lav oljepris slår ikke direkte inn i finanspolitikken i Norge

- Lav oljepris slår ikke dirkete inn på finanspolitikken i Norge
Men på sikt vil norske politikere i større grad enn før måtte velge mellom et tollbeskyttet landbruk og for eksempel eldreomsorg og skole, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt.
02:25
Publisert: