Norsk økonomi skal reddes av en svak krone og privat forbruk, har flere økonomer påpekt etter at oljesmellen ble et faktum. Men ifølge en fersk undersøkelse har nordmenn allerede begynt å snu på kronen.

I Norges Banks Pengepolitiske rapport, som ble lagt frem i forbindelse med rentebeslutningen torsdag, kommer det frem at sentralbanken er blitt mer pessimistisk til utviklingen i privat etterspørsel. Norges Bank anslår at forbruket vil vokse mindre neste år enn tidligere anslått.

Ifølge en undersøkelse som Opinion har gjennomført for KLP, oppgir 41 prosent at de har blitt mer forsiktige med pengene sine nå enn de var for ett år siden.

- Undersøkelsen kan tyde på at en del nordmenn er bekymret for utviklingen i arbeidsmarkedet, stigende arbeidsledighet og forbereder seg på dårligere tider i norsk økonomi, sier administrerende direktør Leif Magne Andersen i KLP Banken.

De unge kniper igjen mest

Det er i størst grad de yngste som oppgir at de har blitt mer forsiktige.

55 prosent av dem mellom 18 og 29 år svarer at de er mer varsomme med pengene sine nå enn de var for et år siden. Av dem mellom 30 til 39 år svarer 43 prosent det samme. Mens 35 prosent av de som er 50 år og oppover oppgir at det er mer forsiktige med pengene sine nå enn for et år siden.

- Kraftig oljeprisfall har bidratt til massive oppsigelser i oljebransjen og det er derfor en naturlig konsekvens at mange nordmenn reduserer noe på forbruket, sier Andersen.

Det er personer som bor på sør- og vestlandet som er mest forsiktig med pengebruken. Nærmere 50 prosent av de spurte her oppgir at de har blitt mer varsomme med pengene sine. Personer bosatt i Oslo og Akershus er derimot minst forsiktige, her svarer 34 prosent det samme.

Helt avgjørende for norsk økonomi

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets peker på at privat forbruk er helt avgjørende for norsk økonomi.

- Regnet som andel av produksjonen i fastlandsøkonomien, dersom vi holder olje utenom, utgjør det om lag halvparten. Nå går en del av det vi kjøper mot utlandet, men det er likevel svært viktig for mange næringer i Norge, sier han til DN.

Dersom nordmenn begynner å holde igjen på pengene sine blir svakheten i norsk økonomi enda sterkere, mener sjefanalytikeren.

- Hvis vi virkelig skulle begynne å øke sparingen mye og forbruket faller, kommer det til å gå mye svakere i norsk økonomi enn de aller fleste ser for seg. Da vil vi få høyere arbeidsledighet og mye dårligere tider, sier Bruce.

- Dette er selvforsterkende, hvis vi virkelig kniper igjen og det blir fall i etterspørselen fra forbrukerne, da vil ledigheten øke mer og folk vil bli enda mer skremt og enda mer forsiktige, legger han til.

Tror ikke forbruket vil falle

Imidlertid viser Bruce til at det er ytterst sjelden vi ser et fall i privat forbruk. Det skal veldig mye til, og har ikke skjedd siden finanskrisen, minner han om.

- Jeg tror folk er forsiktige i utgangspunket. Vi har høy sparing. Det at folk svarer i undersøkelsen at de er mer tilbakeholdne, det tror jeg ikke betyr at forbruket virkelig skal falle, sier Bruce.

Han peker på at de lave rentene vi har i dag skal stimulere til økt forbruk.

- Vi må huske at mange har fått bra løft i inntektene sine på grunn av lavere renter, understreker Bruce.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Nytt bunnpunkt i forbrukernes tillit

E134 blir ny hovedvei mellom Østlandet og Vestlandet

Hydro selger historiske Herøya

Se DNTV: - Jeg ser frem til å samarbeide med Sandberg

Solberg: - jeg ser fram til å samarbeide med Sandberg
Per Sandberg (Frp) blir ny fiskeriminister i Erna Solbergs regjering.
00:52
Publisert: