- Blir oljeprisen liggende lav lenge nok får vi mer alvorlige effekter. Da får vi en mye mer alvorlig resesjon i Norge. Da klarer ikke lenger rentekutt og svak valutakurs å kompensere for de negative effektene fra oljeinvesteringene, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets til DN.

Både bedrifter og analytikere har lenge spådd at oljeprisen vil stige til høyere nivåer igjen, men den siste tiden har prisen kun falt.

I april ventet 27 økonomer i snitt en oljepris på 66 dollar fatet ved utgangen av 2015, viser en undersøkelse DN gjorde.

De siste dagene har prisen på nordsjøoljen Brent ligget rett i overkant av 50 dollar fatet, en pris som ikke er bærekraftig over tid, ifølge Jullum.

Svakere vekstimpulser

Han peker på at dersom oljeprisen blir liggende på dagens nivå i ett til to år fremover, vil investeringsnivået på norsk sokkel bli betydelig mindre.

- Det betyr at flere investeringsprosjekter enten blir utsatt eller kansellert, som igjen betyr at etterspørselen mot oljerelatert industri blir lavere i Norge. Det blir flere oppsigelser i de næringene. Da vil det bli høyere ledighet i Norge og svakere vekstimpulser til resten av økonomien, sier Jullum.

Da vil Norges Bank senke styringsrenten ytterligere, og den norske kronen vil bli svakere, mener han.

Jullum peker på at vi nå opplever andrerundeeffekter av oljenedgangen, hvor det blir gjort oppsigelser i oljerelaterte selskaper, som følge av svakere etterspørsel fra oljebransjen.

«Tredjerundeeffekten»

Imidlertid vil en oljepris på 50 dollar fatet over lengre tid påføre oss tredjerundeeffekter, og det er da folk flest vil kjenne på oljesmellen.

- Når både oljeselskaper og oljerelaterte industrier kutter kostnader for å bedre lønnsomheten betyr det både lavere etterspørsel etter varer og tjenester som leverer tjenester til dem. For eksempel hoteller, restauranter, flyselskaper, taxi og konsulentselskaper, sier Jullum.

Dette resulterer i høyere ledighet. Når ledigheten blir større, blir inntektsveksten blant husholdninger lavere. Jullum peker på at dette vil føre til et lavere forbruk, som igjen kan slå ut på varehandelen i Norge.

- Høyere ledighet betyr at optimismen i boligmarkedet stopper, selv med et rentekutt vil boligprisene begynne å falle. Da vil det bli bygget færre nye boliger, som gir økende ledighet i bygg- og anleggsektoren, sier sjeføkonomen.

Ifølge ham er det ikke en stor sannsynlighet for dette, men han peker på at risikoen øker - jo lengre oljeprisen forblir lav.

Etterlysning: Dagens Næringsliv ønsker å intervjue  noen på boligjakt, gjerne en førstegangskjøper, som har et finansieringsbevis  som snart må fornyes. Kontakt vår journalist: bjorn.mikalsen@dn.no

Dystert marked

Senioranalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets mener det er en stor fare for at en oljepris på 50 dollar fatet frem i tid, vil føre til nye kostnadskutt og nedbemanningstiltak blant oljeselskapene.

- Etter hvert smitter det over på resten av økonomien. Oljenæringen har vært lønnsdrivende, men aktiviteten i oljesektoren bidrar jo også til å holde andre ikke oljerelaterte sektorer i gang. Det er klart at det får en effekt som gjør at ledighetstrenden vi har sett blir brattere, sier hun.

Saltvedt er Nordeas oljeanalytiker og ser akkurat nå få grunner til at oljeprisen skal stige med det første.

- For øyeblikket ser markedet dystert ut. En ting er at Iran-avtalen kom i boks. Det gjør at det vil komme mye olje ut i markedet, som skyver det tidspunktet hvor vi får en balanse mellom tilbud og etterspørsel ut i tid, sier hun.

Kina tynger

Hun trekker også frem turbulensen i Kina som en utfordring for oljemarkedet.

- Selve aksjemarkedet har ikke direkte effekt på oljemarkedet, men det har en indirekte effekt som skaper usikkerhet. På kort sikt selger investorer seg ut av usikre papirer. Olje er blant dem, sier Saltvedt.

På lengre sikt øker bekymringene for at uroen vil treffe kreditt- og boligmarkedet.

- Treffer det kredittmarkedet kan det få en stor effekt på veksten i Kina. Kina har vært en av driverne til veksten i oljeetterspørselen siden 2003, så det får en enorm effekt på oljemarkedet. Den risikoen har økt i løpet av sommeren, sier Saltvedt og legger til:

- Det øker faren for at oljeprisen vil ligge lavt over en lengre periode, og det legger ytterligere press på norsk oljeindustri og norsk økonomi rett og slett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Dropper rådyre drosjer - så nå kan prisene <u>stige</u>

- Ledigheten kommer til å fortsette å øke

«Rakkerunger» tjener mer senere i livet enn «englebarn»

Se DNTV: - Erna er i trygge hender

– Erna er i trygge hender
00:00
Publisert: