- Om det ikke finnes boliger folk har råd til vil de heller flytte til andre steder og ta med seg arbeidskraften dit. Oslo vil altså bli en taper, sier partner i Prognosesenteret Bjørn Erik Øye.

Gjennomsnittsboligen i Oslo koster nå rundt 4,3 millioner kroner, mens kjøperevnen og kjøpeviljen er 100.000 kroner lavere, ifølge tall fra Prognosesenteret. Om den nåværende utviklingen fortsetter vil gjennomsnittsboligen i 2030 koste over 6 millioner kroner, viser beregninger Øye presenterte under en boligkonferanse regi av Estate media idag.

I år ligger det an til å bli bygget rundt 3.200 boliger i Oslo, men for å holde tritt med dagens befolkningsvekst må det bygges 5.000-6.000 boliger i Oslo per år, mener Øye.

Ifølge den siste markedsrapporten til DnB Nor Næringsmegling har det de siste årene blitt bygget 2.500-4.000 boliger i Oslo de siste årene.

Men det er ikke bare lav byggetakt som driver prisene i været:

- Prisveksten skyldes flere ting. Mangelen på billige tomter er stor, og da blir husene som boligutviklerne lager så dyre at gjennomsnittsborgeren ikke har råd til dem. Det vil bli for få boliger som folk har råd til, sier Øye.

Tro, håp og kjærlighet
I tillegg er Oslo blant byene i Europa med høyest befolkningsvekst. Denne veksten består hovedsaklig av grupper med lite kapital, som unge og innvandrere. Mange av disse er også nye i arbeidsmarkedet, og går ofte arbeidsledige over lengre tid. Det er altså grupper som er avhengige av lave boligpriser for å kunne kjøpe, påpeker Øye.

- Mange ønsker å flytte til Oslo, men det er verken jobber eller boliger til å støtte dette ønsket. For meg virker det som politikerne mangler visjoner for hvordan de vil at Oslo skal se ut i fremtiden. Enten må det bygges andre typer boliger i Oslo, eller så må Oslo få en annen befolkning, sier Øye.

Han mener at politikerne må fremlegge en bedre sysselsettingspolitikk, som kan skape flere arbeidsplasser. I tillegg må det frigjøres flere tomter, slik at konkurransen om tomter ikke fortsetter å presse prisene opp.

- Det hjelper ikke å produsere boliger til 50.000 kroner kvadratmeteren som ingen har råd til. Det virker som at boligutviklingen i Oslo er basert på tro, håp og kjærlighet fremfor ordentlige planer, sier Øye.

Hvis dagens befolkningsprognoser holder stikk, vil den voksne befolknigne i Oslo øke med om lag 8.000 person per år, noe som ifølge DnB Nor Eiensdomsmegling tilsvarer rundt 4.000 boliger.

- Vi tror heller noe av boligveksten Oslo burde hatt i stedet kommer i nabokummunene. Veksten i Akershus kan derfor bli historisk høy, men veksten kan imidlertid bli begrenset av kommunenes vilje og evne til å ta imot så mange nye familier, ifølge DnB Nor-rapporten.

Priser seg ut av markedet
Byggingen av Oslo-boliger mange ikke har råd til skaper ringvirkninger i næringslivet. Derfor kommer flere byggefirmaer trolig til å prise seg ut av bransjen i løpet av de neste årene, mener Øye.

Stort sett er dagens tomter plassert på østkanten av Oslo, dette fører til en lav prisvekst i disse områdene, mens prisene i Oslo Vest presses oppover, påpeker han.

Dette synet støttes også av DnB Nor Næringsmeglings siste markedsrapport.

- Liten boligbygging i Oslo Vest vil formodentlig føre til høy prisvekst i vestlige bydeler, mener DnB Nors analytikere.

- Bolig er den viktigste delen av et samfunns infrastruktur. Det forundrer meg at politikerne ikke har grepet tak i denne utviklingen før, ved for eksempel å åpne for salg av billigere tomter, fordi den også vil påvirke næringslivet i hovedstaden, sier Øye.

Gammelmannstaktikk
Tidligere i år la Finanstilsynet frem et forslag om å øke kravet til egenkapitalen på boliger til 15 prosent, dette mener Øye er et eksempel på en gammelmannstaktikk, som vil gjøre de over 50 blir rikere, og at markedet blir stengt for unge.

Les også: - Nå blir boligmarkedet i byene kun for rike 50-åringer

- De klatrer opp og trekker stigen etter seg, slik at ikke andre kan komme etter, sier Øye.

For at dette skal rettes opp mener Øye at det bør innføres tiltak som også rammer de rike, for eksempel eiendomsskatt og flytteskatt.

- En annen løsning kan være å bygge flere studentboliger. Det vil gi studentene et sted å bo og samtidig gjøre Oslo mer konkurransedyktig når det gjelder utdanning, sier Øye.

Mange studenter og unge har vanskeligheter med å komme seg ut av leiemarkedet slik det er i dag. Det at boligene er så dyre fører til at de som sitter på kapitalen og boligene også kan presse prisene i leiemarkedet, mener Øye. Han mener at dette vil bli veldig synlig i Oslo.

Les også: Gror fast i leiemarkedet

- Om ikke disse problemene løses fort vil Oslo ende opp som den største boligtaperen i Norge i lang tid fremover, sier Øye.

Les også: Foreslår nytt krav til boligkjøpere: 15 prosent egenkapital (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.