Mange som drømmer om å kjøpe egen bolig tvinges til å forbli leietakere, til tross for at de har økonomi til å betjene et boliglån. Med økende leiepriser sliter de også med å spare opp egenkapital. Derfor fortsetter godt voksne mennesker å leie bolig.

- Det som bekymrer oss mest er når folk som har privatøkonomi til å betjene et lån ikke kommer inn på det ordinære kjøpsmarkedet. Vi ser at leietakerne blir stadig eldre og ofte har barn, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

Les: Foreslår nytt krav til boligkjøpere: 15 prosent egenkapital

Gjennomsnittlig utleiepris for en treroms-leilighet i Oslo var 13.525 kroner i september, viser tall fra Utleiemeglerens prisstatistikk. For en toroms var snittprisen på 10.645 kroner, og en ettroms lå på 7.597 kroner. Leiemarkedsundersøkelsen fra SSB viser at gjennomsnittlig månedlig leie for to- og treroms utleieboliger i Oslo og Bærum ligger på henholdsvis 7.591 og 9.705 kroner per måned.

Månedsleier for boliger i leiemarkedet steg 0,4 prosent fra 2. til 3. kvartal 2011.

For dyrt til å spare
Med høye boligutgifter har mange leietakerne ingen mulighet til å spare opp egenkapital. Farmakis mener dette er en utfordring.

- Vi ser dette problemet allerede i dag. Denne tendensen blir ytterligere forverret ved å øke egenkapitalkravet til boliglån. Dette er en ond sirkel, sier Farmakis.

Flere leietakere som har kontaktet DN.no sier de håper å finne et billigere sted å leie slik de lettere kan spare opp penger til egen bolig. I dagens marked er det vanskelig. I tillegg krever ofte bankene opp mot 20 prosent i egenkapital.

Presser prisene opp
Farmakis mener strenge krav til egenkapital er en utfordring for markedet.

- En slik regel løser ikke problemet. Problemet er de stigende boligprisene som skyldes et for lavt tilbud, sier han.

- Det er mange som snakker om dette. Jeg opplever hver dag at folk sier de er i etableringsfasen og egentlig planlegger å kjøpe, men at økonomien ikke strekker til, sier megleren.

Farmakis mener det er et forsterkende problem at denne gruppen blir boende i utleieleiligheter og opptar disse i stedet for å kjøpe eget.

- Dette skaper igjen et press på utleiemarkedet. Det blir slik at de som skulle vært i et annet marked presser prisene opp for de som egentlig bør være på leiemarkedet, sier han.

Les mer:
Frykter «giftpiller» i boligmarkedet
- Dette er negativt for boligmarkedet
- Kan være en demper for utviklingen i boligmarkedet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.