Det var en synlig preget Eivind Reiten som møtte et hurtig sammenkallet pressekorps på Opera Hotell Thon.

Reiten selv kom et kvarter forsinket, og hadde kun 30 minutter til rådighet før han igjen skulle "feire" sammenslåingen med ansatte i StatoilHydro og medarbeiderne som blir igjen i Hydro.

Reiten kunne tilføre lite med hensyn til hva som faktisk har skjedd i forbindelse med utbetalinger og avslåtte utbetalinger. Reiten skal ikke selv delta i behandlingen av saken ettersom han mener det er riktigst å overlate detaljene til StatoilHydro og konsernsjef Helge Lund.

Les også: Korrupsjonsmistanke i Hydro

Ikke fornøyd
Reiten sier at Hydro anså saken som avsluttet for flere år siden, men da det ble stilt spørsmål om saken i innspurten i fusjonen ønsket han ikke at det skulle hefte noen usikkerhetsmomenter i forhold til utbetalingene.

- Jeg vil aldri være fornøyd med at det stilles spørsmål ved dette. Når det først er kommet opp er det på med lyskasterne, sa Reiten på dagens pressekonferanse.

I redegjørelsen som Hydro har gått ut med er det trukket frem tre forskjellige tall:

Libysk statsborger
6,85 millioner dollar skal ha blitt utbetalt som konsulenthonorar i 2000-2001 til én konsultent i et selskap i Libya. Konsultenten er libysk statsborger, bekrefter Reiten.

I tillegg skal Hydro ha betalt en faktura på 300.000 dollar fra operatøren på Murzuq, en av de libyske lisensene Hydro har rettigheter i. Denne ble betalt i desember 2000. En faktura på 900.000 dollar i august 2002 avslo Hydro å betlate fordi selskapet ikke kunne forsikre seg om hva pengene var betaling for.

Måtte få hjelp
Da utbetalingene ble foretatt, var Reiten selv leder for lettmetallvirksomheten i Hydro. I de siste dagenes gjennomgang har Hydro derfor fått hjelp av noen av dem som har mest kunnskap om avtalene for å kunne bistå i å redegjøre for forholdet. Reiten vil ikke gå inn på hvem dette er.

Reiten sier at han ikke nå kan si at det er foretatt uregelmessige utbetalinger i Hydro.

- Hva sier fusjonsavtalen i forbindelse med økonomiske forpliktelser i en slik sak?

- Jeg vil ikke gå inn på finjussen i dette nå, men det er regulert i sammenslåingsavtalen, sier Reiten til DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.