Aksjehandelen på Wall Street åpnet markant ned, og fallet tiltok i styrke utover dagen. De viktigste indeksene på Wall Street endte ned nesten fem prosent

- Det er totalfrykt i markedet akkurat nå, sier Bob Doll, sjefstrateg i BlackRock til CNN Money.

Dow Jones falt hele 513 poeng på Wall Street i dag, eller 4,31 prosent. Teknologiindeksen Nasdaq falt over fem prosent, og den brede S&P 500 falt 4,78 prosent. Hele årets gevinst er nå borte.

Samtidig meldes det om store handelsvolumer. Dette tolkes som at investorene ønsker seg ut av aksjemarkedet til tross for fall i kursene de siste åtte av ni dager. 95 prosent av salgene bidro til ytterligere fall, skriver Marketwatch.com.

Korreksjonsmodus
Etter to uker med nedgang, er markedene nå i det som kalles korreksjonsområdet, definert som et fall på mellom 10 og 20 prosent siden forrige topp.

Den brede indeksen S&P 500 har falt over 10 prosent siden den siste toppen på 1363 poeng den 29. april i år.

I fjor sommer falt markedet 16 prosent før det rettet seg opp og steg igjen.

Det var ventet negativ åpning på de amerikanske aksjemarkedene torsdag, etter at gårsdagen endte såvidt i pluss etter syv dager i minus. Den mest iøyefallende årsaken til fallet er den fortsatte økningen av førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd.

Les mer: 400.000 nye ledige i USA

Frykter ny resesjon
Ifølge The Wall Street Journal er frykten økende for at en ny resesjon kan ramme økonomien etter den kraftige nedgangen i 2008 og 2009. Tre tidligere topper i Federal Reserve har til avisen anslått oddsen for en ny resesjon til 20-40 prosent.

Les også: Frykter ny resesjon i USA

Fredag legger det amerikanske arbeidsdepartementet frem sysselsettingsrapporten for juli. Antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren ventes stige med beskjedne 85.000 personer, mens ledighetsraten ventes å være uendret på 9,2 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Rødt i rødt
Samtlige aksjer på Dow Jones-indeksen falt i dag. Bare tre av aksjene i S&P 500 steg, og 13 av aksjene falt mer enn 10 prosent i verdi.

Energiaksjene falt mer enn markedet som følge av et kraftig fall i oljeprisen.

Les mer: Statoil stuper i USA

Blant aksjer som var ventet å få ekstra oppmerksomhet i dag var Dendreon som faller 67 prosent etter at selskapet trakk sine omsetningsestimater for 2011 og annonserte kutt i arbeidsstyrken på grunn av lavere enn ventet vekst i kreftmedisinen Provenge.

Riggselskapet Transocean faller 7,49 prosent etter at selskapet la frem et svakere resultat enn ventet etter børsslutt i USA onsdag kveld. Ifølge Bernstein bidro uventet høy skatt til å redusere eps med syv cent. Ifølge Bloomberg Briefing var flytting av rigger til andre områder med andre skatteregimer årsaken til den høyere skatten.

Les mer: Rigg-gigant barberer resultatet

Meglerhuset Susquehanna viser også til høyere kostnader enn ventet. Selskapet holder en telefonkonferanse klokken 16:00 torsdag ettermiddag.

General Motors faller 3,57 prosent til tross for at de la frem en sterk resultatrapport.

I Europa fortsatte nedgangen torsdag. Investorer sier de frykter at verden er på vei mot en ny stor nedtur. Børsene karet seg noe opp utover ettermiddagen, men endte likevel i rødt.

I London sank hovedindeksen FTSE 100 med 2,03 prosent til 5.471,24 poeng. I Frankfurt falt DAX-indeksen med 1,65 prosent til 6.532,73 poeng, og i Paris falt CAC-indeksen med 2 prosent til 3.386,35 poeng.

Les også:
<b>Rører ikke Europa-renten</b>

<b>Kraftig fall på Børsen</b>

<b>Japan tar grep i valutamarkededet</b>

Indeksene (slutt)