Gull anses som en trygg havn for investorer i urolige tider, men den siste tiden har gullprisen stupt samtidig som gjeldskrisen i Hellas og uroen i Europa har nådd stadig nye høyder. Bare den siste uken har gullprisen rast 11 prosent. Gull nådde en rekordnotering på 1920 dollar per unse for tre uker siden, men mandag handles gull til 1622 dollar.

Sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB forklarer hvorfor investorene rømmer gull til tross for at den finansielle usikkerheten er større enn noensinne.

- Fallet i gullprisen tror jeg skyldes to ting. Fundamentet for oppgangen i gullprisen siden juli er for øyeblikket borte. I forrige uke ble markedet voldsomt skuffet over å ikke se noe QE3 i USA, sier Schieldrop. QE3 er forkortelsen på den amerikanske sentralbankens mye omtalte tredje innsprøytning av penger i amerikansk økonomi, såkalte kvantitative lettelser.

Schieldrop mener gullprisen nå reflekterer at den amerikanske sentralbanken ikke vil sette igang seddelpressene for tredje gang.

- Gullprisen er nå på omtrent samme nivå som før optimismen rundt QE3 tok skikkelig av. I løpet av juli mistet man vekstmomentet og mange begynte å tvile på styrken i amerikansk økonomi. Så kom debatten om gjeldstaket i USA og en kraftig økning i forventningene til QE3. Det bidro til å trekke gullprisen opp sammen med en akselererende dårlig utvikling i Europa.

Investorer trenger pengene
Nå selger investorer unna. Mens markedene faller, er det "cash is king" som gjelder.

- Vi har sett et ekstremt bredt fall i salg av aksjer globalt. Investorer har tapt penger i stort sett alle tilgangsklasser, det være seg råvarer eller aksjer. Det gjør at de tar profitt der de har gevinst fordi de blant annet får økte marginkrav på posisjoner de har andre steder, forklarer Schieldrop.

Han tror likevel at gull kan være et bra sted å plassere penger.

- Forventningene til nye kvantitative lettelser er svekket og man har ingen klar forventning om når QE3 kan komme på banen. Selv tror jeg det kommer til å skje og at politikere vil komme med mer likviditet - særlig i USA, fordi de ikke har noe særlig slingringsmonn for økte budsjetter ved investeringer i infrastruktur og så videre, sier Schieldrop.

Han viser til at det er vanskelig å trå til med finanspolitiske midler, og at det er på det pengepolitiske området de har handlingsrom.

- Således har vi fortsatt et positivt syn på gull, og gullprisen har enn så lenge ikke brutt ned gjennom den lange oppadgående trenden. Skulle imidlertid gullprisen stenge under bunnen fra juli på 1.478 dollar per unse og/eller ned gjennom 233 dagers glidende middelverdi så vil dette kunne være et tegn på at den lange oppadgående trenden er brutt, sier han.

Bredt fall i råvarer
Det er ikke bare gull som har falt i det siste, også de andre edle metallene stuper. Sølvprisen var ned 16 prosent på det verste mandag og ligger an til det største fallet på tre dager med et fall på 25 prosent, ifølge Reuters. Platinum er på sitt laveste siden mai ifjor og palladium er på sitt laveste nivå siden oktober. Blant andre metaller har kobber falt mer enn 6 prosent mandag og handles nå under 7.000 dollar for første gang på 15 måneder.

- Det brede sentimentet er at politikerne er i ferd med å gå tomme for kuler for å hindre en global resesjon. Det er frykten i markedene nå, og man priser inn en global resesjon i både USA og Europa. Og det er klart at heller ikke de fremvoksende økonomiene - hvor Kina er det beste eksempelet - vil komme seg uskadet fra en slik resesjon, sier Schieldrop.

Kan ikke stole på Kinas vekst
- Kina har begynt å produsere varer som er mer teknologiske og det gjør dem mer sårbare, forklarer han. Fordi landet i større grad enn tidligere produserer endel avanserte produkter hvor ofte vestlige land er på kjøperlisten, så vil også vekst-maskinen Kina merke en resesjon i Vesten.

- Kina kan klare seg et par kvartaler med svak etterspørsel, men hvis det går dårlig i Vesten over lengre tid, vil det trekke ned eksporten fra Kina til OECD landene. Og hvis man mister troen på de fremvoksende økonomiene, så faller på en måte råvarekortet og det er det - sammen med generell investor-exit - som nå prises inn: At det blir resesjon i USA og Europa og at de fremvoksende økonomiene trekkes med i dragsuget.

Les også:

Nå stuper gullprisen

- Gullprisen kan nå 2.400 dollar

Frykten driver investorene på flukt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.