- Jakten på sikkerhet fortsetter - nye rekorder noteres.

Slik oppsummerer analytiker Robert Bergqvist i SEB situasjonen ved inngangen til en ny uke i verdens finansmarkeder.

Gull har nådd nok en ny rekordnotering, amerikansk tiårig statsrente er nær 60-årsbunnen, sveitsiske statsobligasjoner med to års løpetid er blitt handlet med negativ rente og før helgen steg japanske yen til sitt sterkeste nivå mot dollar siden andre verdenskrig.

Usikkerheten rundt vekstutsiktene i både Europa og USA har drevet investorene på flukt mot trygge havner. Aksjemarkedene har rast kraftig de siste ukene og mange investorer har derfor søkt seg mot investeringer som oppfattes som mindre risikoutsatte. Blant annet har etterspørselen vært stor etter både gull og rentepapirer.

Nye rekorder
Gullprisen fortsetter oppover og stiger til ny rekordnotering mandag. Gull med levering i desember handles til 1.889,80 dollar per troy unse i elektronisk handel. I løpet av mandagens handel har prisen vært så høyt som 1898,60 dollar per troy unse.

Fredag nådde gullprisen rekordhøye 1.852,20 dollar per troy unse i ordinær handel i New York.

Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner falt i forrige uke under to prosent, det laveste nivået på 60 år. I dag er renten på 2,08 prosent.

Advarer markedet
I valutamarkedet har investorene søkt seg mot sveitserfranc og japanske yen. Begge lands sentralbanker har gjennomført tiltak i forsøk på å svekke valutaene. Mandag uttaler den japanske finansministeren Yoshihiko Noda at landet vil ta kraftige grep for å svekke yen.

Noda mener valutabevegelsene den seneste tiden ikke er basert på fundamentale forhold og kaller dem "ensidige". Finansdepartementet skal undersøke hvorvidt yen-handelen er spekulativ.

Den japanske valutaen steg til ny toppnotering på 75,95 mot dollar fredag, men kommer noe ned på Nodas uttalelser mandag.

Jackson Hole
I en uke med relativt få nøkkeltall på agendaen venter mange spent på fredagens tale fra sentralbanksjef Ben Bernanke på den årlige sentralbank-konferansen i Jackson Hole i Wyoming.

Utsikter til svakere vekst i amerikansk økonomi gjør at mange markedsaktører nå spekulerer i om sentralbanksjefen vil lansere nye tiltak for å få fart i økonomien igjen. Bernanke har tidligere signalisert at han holder alle muligheter åpne for nye tiltak.

Fed har siden 2008 brukt rundt 2.300 milliarder dollar i to runder med såkalte kvantitative lettelser. Tiltakene blir gjort ved å oversvømme markedene med penger og blir populært omtalt som å trykke penger. Sentralbanken kjøper opp utestående gjeld og presser på denne måten ned lange renter i markedet.

Analtyiker Robert Bergqvist i SEB peker på at effektene av en ny runde med slike lettelser, omtalt som QE3, er tvilsomme.

- Det er kritikere både innenfor og utenfor Feds fire vegger.

Han mener likevel at eventuelle negative konsekvenser av nye lettelser trolig ikke vil være store nok til at sentralbanken lar være å forsøke en ny runde.

- De negative effektene med QE3, som finansielle ubalanser, inflasjon, økt rente og kredittrisiko på Feds balanse og risiko for verditap og negativ rentenetto, er ikke tilstrekkelig store til at Fed ikke skal forsøke - selv om fordelene er små, skriver Bergqvist i morgenrapporten fra SEB.

- Hold øynene på om Jackson Hole-konferansen åpner for ytterligere verktøy innenfor rammen for den ukonvensjonelle politikken, for eksempel regelendringer, oppfordrer SEB-analytikeren.

Kan skuffe markedet
Valutaanalytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets tror ikke det blir nødvendig med en ny runde med kvantitative lettelser. I morgenrapporten fra DnB peker hun på at de lange rentene uansett har falt kraftig som følge av urolighetene den siste tiden.

- I tillegg til svært lave renter er inflasjonen et viktig moment. For et år tilbake var det flere medlemmer i rentekomiteen som fryktet for avtakende inflasjon og risikoen for deflasjon. I dag er situasjonen annerledes og den underliggende prisveksten er på vei opp, skriver Romstad i morgenrapporten fra DnB Nor Markets mandag.

Hun peker også Jackson Hole-konferansen tidligere ikke har vært arena for nye pengepolitiske signaler, med unntak av fjoråret.

- Vi mener derfor det ikke er opplagt at Bernanke gir ny informasjon under fredagens tale, selv om ingenting skal utelukkes gitt dagens store usikkerhet. Får vi rett, og signaler om nye lettelser uteblir, vil dette trolig skuffe markedsaktørene og sende aksjemarkedene og statsrentene videre ned, skriver Romstad.

Les også:

Nye tall kan gi sjokkuke

Brent-oljen faller på Libya-utvikling

Advarer mot daytrading

Filleristes av markedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.