Solernergiselskapet Renewable Energy Corp (Rec) har falt 35 prosent siden fjerdekvartalsrapporten. I dag faller aksjen nesten fem prosent til 55,80 kroner.

Torsdag: Rykteflom ga kraftig Rec-opptur

Samtidig har analytikerne barbert estimatene sine med 20 prosent, ikke bare for Rec, men for hele sektoren. Utsiktene for solenergi er langt fra lyse.

SEB Enskilda er imidlertid sterk i troen, og spår dobling i aksjekursen i Rec på ett års sikt.

- Rec har aldri vært billigere, mener analytikerne Viktor E. Jakobsen, Atle Vereide og Truls K. Engene i meglerhuset.

De spår at aksjen skal stige fra dagens nivå på i underkant av 60 kroner, til 120 kroner om et år. Kjøpsanbefalingen gjentas.

- Dagens verdsetting er en klar kjøpsanbefaling, i hvert fall over sommeren 2009, mener analytikerne.

Frykter for finansieringen
Mye av fallet i Rec har skyldtes frykten knyttet til finansieringen av selskapets svært ambisiøse ekspansjonsprogram. Rec har lånefasiliteter i norske kroner, mens de fleste av investeringene er i dollar eller euro.

Les også: Bekmørkt for Rec

Da den norske kronen svekket seg mot slutten av fjoråret begynte markedet å frykte at låneavtalene som allerede hadde blitt inngått ikke var nok til å finansiere ekspansjonen.

- Vi venter at bankene kommer tilbake til prosjektfinansieringsbordet i løpet av andre kvartal 2009, og at solenergimarkedet kommer til å ta seg opp. Uansett har valutabevegelsene reversert seg, og behovet for ytterligere finansiering på grunn av valuta er betydelig mindre, skriver meglerhuset.

Får penger i valgår
Den generelle oppfatningen i markedet er at det nå er like før Rec er i brudd med lånebetingelsene, og at selskapet da kan bli tvunget til å hente inn penger i markedet til dagens svært lave kurser. Emisjon har en stund nå vært det eneste alternativet for selskaper å hente inn penger, på grunn av det svært vanskelige obligasjonsmarkedet.

Etter at den norske regjeringen kom på banen med en tiltakspakke på 50 milliarder kroner for å stimulere obligasjonsmarkedet, ventes det imidlertid dette markedet vil bedre seg i Norge.

- Det er få, hvis noen, norske industriselskaper som er bedre kandidater til å få penger fra denne kilden i et valgår, skriver analytikerne.

Uansett mener SEB Enskilda at en emisjon er utelukket fra eiernes side, fordi aksjekursen ligger såpass lavt nå. Meglerhuset verdsetter selskapet til 220 kroner aksjen basert på nåverdien av fremtidig kontantstrøm. Kursmålet ligger 100 kroner under på grunn av risikopremien i aksjen.

- De tre største eierne vet dette og kontrollerer 72 prosent av selskapet, og har dermed også full kontroll over generalforsamlingen (kapitalinnhenting må vedtas av generalforsamlingen, red.anm). Vi tror derfor ikke at det kommer en emisjon i dagens marked, og vi tror heller ikke at det er nødvendig, skriver meglerhuset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.