Stordriftsfordeler og press på kostnader er sentralt for å lykkes i den tøffe flybransjen, mener Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Les mer om dette her: - Det er ren matte

Konkurrenten Ryanair er i hardt vær i Norge om dagen, etter at to tidligere kabinansatte har fortalt om elendige arbeids- og lønnsforhold og samtidig saksøkt selskapet . Det har utløst en storm av reaksjoner fra norske politikere, fagforeninger og tilsynsmyndigheter.

Enkelte hevder nå at Ryanair presser sine kostnader blant annet ved å ikke følge lover og regler i landene de driver fra.

Kjos mener at Ryanair driver på en annen måte enn Norwegian.

- Uten at jeg kan skatterett i det hele tatt, så mener jeg at de nok gjør det på en helt annen måte. De roterer nok arbeidsstyrken sin mens vi har de fast, sier Kjos.

Innretter seg etter lokale regler
Ryanairs sjef Michael O'Leary hevder at Ryanairs ansatte er en mobil arbeidsstyrke som jobber i utlandet på irske fly. Dermed er det irske lover og skatteregler som gjelder, mener Ryanair-sjefen. Ifølge flere norske eksperter, blant annet jusprofessor Stein Evju og doktorgradsstipendiat Mari Nesvik, er det imidlertid norsk rett og arbeidsmiljølov som gjelder for de ansatte som er stasjonert ved den norske basen på Rygge.

Norwegian legger til grunn at de innretter seg etter de lokale lover og reglene, sier Kjos.

- Ekspertene sier til oss at er du i Spania så må du innrette deg etter at du er i Spania, er du i Norge så må du innrette deg etter det, sier Kjos.

Dagens Næringsliv skrev forrige helg at spanske Norwegian-ansatte flyr på spanske kontrakter - også på norske ruter.

- Hva tenker du om å drive i samme bransje og konkurrere med et selskap som gjør det på måten Ryanair gjør?

- En kan si hva en vil....Jeg vet faktisk ikke hva slags lønninger de har, jeg har ikke noe forutsetning for å si noe om det. Men det er klart at du har et annet kjøpsnivå om du er i Romania enn i Norge. Du kan ha en veldig bra inntjening hvis du bor i Romania, men det er ikke gitt at det er det hvis du bor i Norge, sier Norwegian-sjefen.

Viktig konkurrent
Kjos har respekt for Ryanair.

- Ryanair er absolutt en viktig konkurrent, det er det største europeiske selskapet og det selskapet som går best i Europa. Så du skal ta Ryanair på alvor, sier Kjos.

Norwegian la frem kvartalstall i dag: Disse Norwegian-tallene har du aldri sett før (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.