Fredag nedgraderte ratingbyrået S&P USA fra AAA til AA+. Endringen gjør at USA foreksempel risikerer høyerer rente på statsgjelden. Obama-administrasjonen er uenig i ratingen, og forsøker å snakke ned verdien av ratingen.

- Vi trengte ikke et rating-byrå for å fortelle oss at vi trenger en balansert langtidsplan for å betale ned gjelden, sier USAs president Barack Obama.

I en tale til det amerikanske folk i kveld norsk tid sier han at ratingbyrået S&P ikke nedgraderer USA fordi de tviler på at landet kan betale gjelden sin, men fordi de etter å ha vært vitne til rotet og utsettelsene i Washington, ikke har tro på at USA har politisk evne til å få økonomien på fote.

Les mer: Obama: Gjeldskrisen skadet økonomien

I forsvarstalen for den amerikanske økonomien mer enn antydet han at ratingbyrået forverrer situasjonen.

- Dette betyr ikke at vi ikke har et problem. Men problemet handler om å håndtere underskuddet på statsbudsjettet over lang tid, og problemet har en løsning, sier Obama i talen som ble direkteoverført på CNN.com.

Han skisserer en todelt løsning som innebærer skattereform:

- Slik at de som har råd til det kan bidra litt mer.

Og i tillegg små justeringer i Medicaid.

Han sa også at han håper at fredagens nedgradering som har kastet verdens børser utfor i dag, bidrar til en fornyet følelse av hastverk hos politikerne i Washington.

I tillegg mener Obama at politikerne bør klare å enes om motkonjunkturtiltak som bygging av jernbaner og reparering av veier.

- Jeg vet vi lever i tøffe tider og at vi har gjort det i 2,5 år. Men samme hva et ratingbyrå sier, så er vi og vil alltid være et trippel-A-land, fastslo presidenten.

En kongresskomité skal innen året er omme bli enige om hvordan man skal redusere det amerikanske budsjettunderskuddet med totalt 2.400 milliarder dollar over ti år.

- Den gode nyheten er at hvis vi får til en avtalte om underskuddet, så får vi større handlingsrom for å ta tak i de virkelige problemene, som handler om å få folk i jobb, sa Obama mandag.

Obama svarte ikke på spørsmål fra pressen etter talen sin.

S&P sier at nedgraderingen ikke er politisk motivert.

Les mer om det her: S&P: - Markedet gir oss for stor rolle (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.