- Det er et overheng på 37 prosent av aksjene, som på et tidspunkt skal ut, så det er ingen grunn til at kursen på Sevan Drilling skal gå til himmels. Eksisterende aksjonærer sitter låst, sier analytiker Frederik Lunde i Carnegie til DN.no.

Sevan Marine melder mandag at selskapet vil kunne børsnotere utskillelsen Sevan Drilling kun basert på en emisjon bestående av nye aksjer. Selskapet kan dermed droppe et planlagt nedsalg av sine aksjer, og få en eierpost på 37 prosent, mot planlagte 16 prosent i selskapet.

Les også: Selger seg ikke ned i Sevan Drilling

Konsernsjef Jan Erik Tveteraas i Sevan Marine sier til DN.no at selskapet er komfortabel med å sitte med en eierandel i Sevan Drilling på 37 prosent, mot planlagte 16 prosent.

Les også: - Komfortabel med eierpost på 37 prosent

- Det er godt verdistigningspotensial i posten, sier Tveteraas til DN.no.

Det ser imidlertid ikke ut som investorene mener det samme om Sevan Marine. Sevan Marine-aksjen SEVAN faller 21,05 prosent til 4,05 kroner.

- Høy og kostbar gjeld er problemet
Analytiker Frederik Lunde i Carnegie mener det er Sevan Marines gjeld, og ikke Sevan Drillings fremtidige vekst, som er hovedproblemet.

- Spørsmålet er om, eller når, Sevan Marine må hente egenkapital, sier Lunde.

Han viser til at Sevan Marine har mye og dyr gjeld, samtidig som gjelden i norske kroner blitt stadig mer kostbar når kronen har styrket seg, som den har gjort det siste året.

Trenger kapital
Analytikeren mener derfor at fremtiden til Sevan Marine er uviss, og peker på at selskapet nå sitter med 200 millioner dollar i Sevan Drilling-aksjer, istedet for sårt trengte kontanter. Han tviler på at selskapet vil ta opp mer gjeld.

- Jeg kan ikke skjønne at selskapet kan ta opp mer gjeld, og da kan de enten trykke aksjer, eller forsøke å konvertere noe gjeld til egenkapital, sier Lunde.

Obligasjoner kan bli tvunget til egenkapital
Analytikeren påpeker imidlertid at en emisjon vil bli smertefullt. Han viser til at for å få inn 200 millioner dollar, må ledelsen i Sevan Marine dumpe kursen, og øke antall aksjer med rundt femti prosent.

- Jeg tror de i utgangspunktet vil hente egenkapital, men hver dag aksjen faller så blir dette vanskeligere. Min anbefaling ville være å hente inn egenkapital så fort som mulig for å kjøpe seg tid, alternativt en komplett restrukturering av kapitalstrukturen, sier Lunde, og fortsetter;

- Jeg tror at før eller siden at det tvinger seg frem at noen må gå til obligasjonseierne og be om konvertering til egenkapital, sier han.

Revurderer kursmål på 4 kroner
Carnegie har en salgsanbefaling på Sevan Marine (underperform), med et kursmål fire kroner. Meglerhuset vil imidlertid kunne revurdere dette i lys av dagens melding.

- Det er risiko på nedsiden, gitt at balansen er såpass sårbar, sier Lunde.

Sevan Marine er ned 21,05 prosent til 4,05 kroner. En omsetning på 71 millioner kroner antyder at de største aksjonærene holder seg rolig etter å ha gitt aksept for at Sevan Marine kan sitte med 37 prosent i Sevan Drilling.

Blant de større aksjonærene i Sevan Marine er Wellington Management Company, Fidelity, Luxor Capital Group, Skagen Vekst, Citibank og Deutsche Bank.

Les også:
Frykter kreftfare på Njord-feltet
Johannes Lunde slått personlig konkurs
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.