Spenningen var stor før John Fredriksens høyre hånd Tor Olav Trøim gikk på talerstolen under generalforsamlingen i tyske TUI. Fredriksen og Trøim ønsker seg styreplass i selskapet, men møter krass motstand fra både styreleder og flere sentrale aksjonærer.

Trøim endte sitt innlegg på tysk, med ordene:

- Es ist Zeit für Veränderung

Eller på norsk: Det er tid for forandring.

Til jubel og applaus fra salen. Applausen varte så lenge at ordstyrer flere ganger måtte be om ro i salen.

Sjansen har økt
Etter innlegget mener Trøim at muligheten for seier har økt. Han var tydelig overrasket over den massive støtten han fikk fra salen, som kan bli avgjørende i en kamp som kommer til å bli svært jevn.

Les også: Knalltøff kamp for Fredriksen

- Jeg tror sjansene er større nå. Det var en veldig god mottakelse, sier Trøim til DN.no før han stikker avgårde for å ta seg en matbit mellom slagene.

- Vi må vinne, vi må endre selskapet, sier han.

Flere ganger under innlegget ble Trøim avbrutt av massiv trampeklapp. Hans angrep på ledelse og styre i selskapet ble tatt godt imot blant de mer enn 5000 aksjonærene som er tilstede i salen.

- Dette selskapet lider under mangel på klart lederskap. Den årlige avkastningen er på mindre enn fire prosent. Dere ville hatt mer penger om dere hadde satt dem i banken, sa Trøim.

Alt for høyt
Trøim peker på at ledelsen ifjor fikk en bonus på ti millioner euro, flere ganger deres faste lønn, på bakgrunn av sine prestasjoner. Dette i et år som han mener er langt fra suksessfullt.

- Avkastningen på bokført verdi var på mindre enn fire prosent. Er det en suksess? spør Trøim.

Han er sterkt kritisk til forrige ukes utnevnelse av Yakushev til styremedlem, bare en uke før generalforsamlingen selv kunne valgt et nytt styremedlem.

Han tar imidlertid ikke til orde for å fjerne Yakushev, som representerer den russiske stålmilliarderen Alexej Mordachovs S-Group.

- Vi tror han har noe å bidra med i styret.

Spekulerer i motytelser
Trøim mener likevel det er grunn til å tro at S-Group har fått motytelser i form av tjenestesamarbeid, mot at S-Group støtter dagens styre på generalforsamlingen.

Trøim langer også ut mot praksisen med at ledelsen i selskapet selv utnevner styremedlemmer.

- Man kan ikke regne med kontroll med et selskap der de som skal kontrollere velger seg selv, sier han.

Han mener strategien har vært vinglete og at verdiskapningen har vært slett. Han trekker frem eksempelet som viser at 1000 euro investert i selskapet i 1994, da administrerende direktør Michael Frenzel ble ansatt, har gitt negativ avkastning frem til i dag.

Han mener styreleder Jürgen Krumnow sitter med det øverste ansvaret, og derfor må kastes.

- Dette handler ikke om personer. Jeg har aldri møtt Mr. Krumnow tidligere, og det kan godt hende han er en hyggelig person. Men det er hans ansvar at selskapet underpresterer, og derfor må han gå, tordner Trøim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.