Gassprisene har steget kraftig som følge av jordskjelvet i Japan med fire stengte kjernekraftverk og syv som stenges ned i Tyskland, skriver Dagens Næringsliv.

Japan er verdens største importør av både flytende gass og kull.

Siden før jordskjelvet har prisene på britisk naturgass med levering i juni steget nær 14 prosent. Gassprisene økte for fjerde dag på rad igår og ligger nå på sitt høyeste nivå på over to år.

På verdensbasis står gass for over en fjerdedel av kapasiteten til elproduksjon, mens olje bidrar med ni prosent.

-Vi ser en sjokkeffekt på gassprisene. Japan må erstatte kjernekraften, og vil benytte både olje, gass og kull til å fyre sine reservekraftverk, sier olje- og råvareanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til DN.

Hun sier imidlertid at den økte etterspørselen fra Japan raskt kan dekkes, og at effekten for norsk gass og Statoil dermed blir beskjeden.

- Vi tror veldig på gass
Statoil-sjef Helge Lund mener gass vil erstatte Japans atomkraft etter jordskjelvet.

- Verden trenger mer energi som følge av den sterke veksten i Asia. De siste månedenes uforutsette hendelser fører til en diskusjon om hva energimiksen skal bestå av i fremtiden. Først og fremst er situasjonen i Japan en menneskelig tragedie og det er tidlig å spekulere i konsekvensene. Det interessante blir hva verden mener om atomkraft etter dette. I Japan vil gass bli erstatter for atomkraft i forsyningen av elektrisitet og katastrofen vil ha størst effekt på gassmarkedet. Vi tror veldig på gass som fremtidens energikilde - gass er undervurdert i forhold til klima og sikkerhet. Størst potensial har gass som erstatning for kull, med reduserte utslipp på opptil 70 prosent, sier Statoil-sjef Helge Lund til Dagens Næringsliv.

Les også: På innsiden: Norge kan bli vinneren


- Må komme i gang snarest
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.