I Flisvos Marina utenfor Aten ligger luksusyachter på rekke og rad langs kaien. I 2010 beslagla greske myndigheter ifølge egne tall 555 private yachter i et forsøk på å slå ned på det som kanskje er den største utfordringen for den greske økonomien: en kultur for skatteunndragelse som gjennomsyrer samfunnet mer enn i noe annet euroland. Konservative estimater tilsier at den greske staten går glipp av et sted mellom fem og ti milliarder euro i året i tapte inntekter som følge av skattejuks. Det tilsvarer rundt en tredjedel av landets skatteinntekter, skriver Dagens Næringsliv.

Staten skal ha 400 milliarder norske kroner i utestående skatt. For et land på randen av konkurs er ikke dette småpenger.

Les: - Vi burde sagt at Hellas er et håpløst tilfelle - la dem seile sin egen sjø

Lave straffer
- På lang sikt vil skatt være det viktigste eller noe av det aller viktigste for den greske økonomien. Milliarder av euro bare venter på å bli plukket, sier George Mavraganis, skattesjef for revisorselskapet KPMG i Hellas.

Skatteadvokaten sier til DN at slik systemet er nå, har folk alt å vinne på å forsøke å snyte på skatten. Straffene er så lave at dersom man lurer staten over flere år, får man fremdeles bare en liten bot. Hva betyr vel 10.000 euro i skattesmell for en mangemillionær?

Ikke bare er straffen mild, men et tregt rettssystem gjør at det kan ta åtte til ti år før en skattesak blir avgjort. Det skal for tiden være over 300.000 skattesaker som ligger på vent i det greske rettsapparatet.

Les: - Hellas bør behandles som et konkursbo

Ond sirkel
Den greske skyggeøkonomien, altså verdiskapning som i utgangspunktet er lovlig, men som ikke oppgis til myndighetene, utgjør nesten 30 prosent av bnp. Mye skyldes den enorme mengden selvstendig næringsdrivende. Mens lønnen som blir hevet av vanlige lønnsmottagere i de fleste vestlige land utgjør 60–75 prosent av den totale inntekten, er tallet for Hellas så lavt som 45 prosent. Å skjule sin virkelige inntekt er mye lettere for selvstendig næringsdrivende enn for lønnsmottagere. I Hellas er årlig personlig inntekt på under 12.000 euro fritatt skatt. Leger, advokater og ingeniører i hopetall oppgir lavere lønn enn dette hvert år. Likevel eier de luksusyachter, enorme villaer med svømmebasseng, feriehus og kjører fin bil til jobb.

Hellas ser ut til å ha endt opp i en ond sirkel. Store deler av befolkningen unngår å betale skatt fordi de anser staten og politikerne som en gjeng tyver som bare stikker skattepengene i egen lomme. Manglende skatteinntekter begrenser statens muligheter til å tilby gode velferdsgoder, noe som igjen gir grekerne god grunn til å forsøke å beholde hver eneste euro i egen lomme.

- Skatteunndragelse må bli en veldig dyr og risikabel fritidssyssel, sier Mavraganis.

Les mer:
Papandreou går av
- Hellas bør behandles som et konkursbo
- Vi burde sagt at Hellas er et håpløst tilfelle - la dem seile sin egen sjø
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.