Solenergiselskapet Renewable Energy Corp. (Rec) får seg en etterlengtet opptur i aksjemarkedet tirsdag. Selskapet som hittil i år har mer enn halvert seg i verdi, stiger nær 13 prosent.

Massiv permittering
Noen som ikke får nyte godt av oppturen tirsdag, er de ansatte ved selskapets produksjonsanlegg på Herøya, i Narvik og i Glomfjord. Industrien som skapte tusenvis av norske arbeidsplasser i distriktene kan snart være en saga blott.

Les også: - Det er nesten over

I løpet av de siste månedene har tilsammen 700 Rec-ansatte i Norge fått varsel om permittering. Begrunnelsen er at virksomheten med dagens markedspriser ikke er lønnsom. Per i dag er dermed kun to fabrikker på Herøya, og en produksjonslinje i Glomfjord operativ.

Les også: 500 ansatte i Rec permitteres

- Skal tjene penger
Tross i at konsernsjef Ole Enger uttrykte sterk beklagelse for å måtte permittere arbeidsstokken, var han krystallklar på at fornuften går foran.

- Vi er her for å tjene penger, sa Enger på en presentasjon tirsdag.

Enger informerte om den norske permitteringsordningen for eventuelle uinnvidde internasjonale lyttere på presentasjonen. Ved midlertidig driftsstans er reglene slik at selskapet betaler lønn i 14 dager, og deretter overtar staten i inntil 52 uker. Det er gunstig for virksomheter som trenger hjelp for å komme over en kneik, fremfor å ty til nedleggelser basert på midlertidig svakere etterspørsel.

Markedsbetinget gjenoppstart
Enger er overfor DN.no tydelig på at gjenoppstart avhenger av markedsforholdene.

- Vi er svært bestemte på at det er resultatene vi klarer å produsere som bestemmer hva vi gjør. Det tror jeg alle forstår, sier Enger til DN.no.

Les også: - Voldsomt, voldsomt

Han roser det norske permitteringssystemet, men ønsker ikke bekrefte om at det går mot permanent nedstengning av virksomhetene.

- Dette gjør at vi får ro på oss, og ikke tar for hastige beslutninger. Om du ser på hva vi gjorde i 2009, hvor vi også kuttet kapasitet så viste ettertiden at vi var litt for kjappe, sier Enger.

 - Kan man gå så langt å si at dersom systemet ikke hadde vært der, så hadde dere lagt ned?

- Nei, man hadde nok ikke gjort det, per i dag. Men, det er klart da hadde vært mye større byrde for oss, og vi hadde blitt tvunget til å ta en slik beslutning mye tidligere, sier Rec-sjefen.

ABG tror på nedlegging
Analytiker Andreas Strand i meglerhuset ABG Sundal Collier tror den norske virksomheten må legge ned for godt med dagens priser. Svært få aktører ligger innen med noen verdi på Recs wafer-produksjon i det hele tatt, ifølge ham. Han mener Rec sliter med beslutninger som ble fattet for lenge siden, og at selskapet neppe hadde plassert wafer-produksjon i Norge i dag.

- Sett i ettertid så var vel ikke det en voldsom fornuftig beslutning, i en industri hvor alt handler om kostnader, sier Strand til DN.no.

Han venter at den norske virksomheten må legges ned.

- Ja, dessverre. Når selv ikke kinesiske produsenter tjener penger, er det vanskelig å forvente at norsk kapasitet skal tjene penger, sier han.

Strand peker på at negativ kontanstrøm typisk er en utløsende faktor for nedlegging.

Støttes av SEB
Analytiker Truls K. Engene i meglerhuset SEB Enskilda tror heller ikke Recs norske virksomhet overlever konkurransen. I sine estimater har han allerede lagt inn permanent nedstengning av virksomheten i Herøya 1 og 2, Narvik og hele Glomfjord.

- De har sagt det blir midlertidig nå i tredje kvartal. Jeg tror det blir permanent, ettersom markedet neppe kommer såpass sterkt tilbake at man får lønnsomhet, sier Engene til DN.no.

«China Inc.»
Utfordringen for norske industriarbeidsplasser og Rec wafer-produksjon i Norge heter Kina.

I en næring hvor det konkurrreres på pris, har Kina åpenbare fortrinn. Derfor kan det argumenteres for at kostnadtiltak her på berget har trekk av kunstig åndedrett. Enger tar imidlertid opp kampen mot amerikanske og europeiske konkurrenter når som helst, men medgir at å konkurrere mot "China Inc." er svært utfordrende.

Les også: Venter økt prispress for Rec

- Å konkurrere mot Kina er en helt annen sak. Vi må virkelig komme oss opp om morgenen for å være konkurransedyktig, sier Enger som legger til at kinesiske produsenter også støttes lokalt.

- Gitt at dere går til det skritt å permittere ansatte, og at virksomheten per i dag ikke er lønnsom, ligger det implisitt en forventning om at prisene vil stige fremover?

- For ikke å ta for hardt i, så vil i alle fall en betydelig del av den norske virksomheten være konkurransedyktig også fremover. Det tror jeg på. Men om det er alt, er noe helt annet, avslutter Enger.

Rec er så langt i dag opp 12 prosent til 9,29 kroner, omsatt for 129 millioner kroner.

Les også:
<b>Overrasker med opptur etter smell</b>
<b>Goldman halverer kusmålet i Rec</b>
<b>- Markedet priser inn ekstremt dårlige utsikter for Rec</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.