Regjerningen planlegger krisepakke for å hjelpe norske bedrifter, men bransjeorganisasjonen IKT-Norge mener det er grunn til å frykte en pakke som vil redde gårsdagens bedrifter, og la fremtiden sulte.

- Vi er kraftig bekymret for at regjeringen vil komme med en krisepakke som er tilpasset kun den tradisjonelle industrien. Det vil si at vi får en krisepakke for fortiden og ikke for fremtiden, skriver generalsekretær i IKT-Norge, Per Morten Hoff.

Viser seg frem på tv
Han påpeker at statsministeren og næringsministeren nå farter fra den ene truede industribedriften til den andre iført gule vernehjelmer og refleksvester. Han mener regjeringen med unntak av statsråd Heidi Grande Røys, ser ut til helt å ha glemt at IKT-næringen er Norges tredje største næring målt i omsetning.  

- Å holde kunstig liv i bedrifter som lenge har hatt et for høyt kostnadsnivå i Norge vil gi samme kortsiktige effekt som å fyre med tusenlapper. Det varmer, men det er ekstremt dyrt, skriver Hoff.

IKT-Norge mener at regjeringen må være minst like opptatt av de arbeidsplassene vi ikke skaper som de vi står i fare for å tape. Næringsministeren har uttalt at de har vært i kontakt med alle næringer i Norge, men IKT-næringen er hittil glemt.

Det er ikke første gang, les også:- Hanssen har glemt it-folkene

Ingen ble invitert
It-bransjen er trolig ikke blant de hardest rammede foreløpig, men Hoff mener det er oppsiktsvekkende at de ikke tas med på råd.

- Vi har intet hørt, og ingen fra kunnskapsindustrien var invitert da regjeringen for en tid siden inviterte til kriseprat med næringslivet. Det viser at næringsministeren dessverre tror at Norge fortsatt befinner seg i industrisamfunnet og ikke i kunnskapssamfunnet.  

Dette står i skarp kontrast til EUs ”recovery plan”, som ble lansert for en uke siden, mener Hoff. Her ble europeisk IT-industri fremhevet som en av nøkkelfaktorene for vekst i EU.

- Disse signalene synes vi er meget urovekkende og vi er redd for at krisepakken som skal komme på nyåret, allerede er i ferd med å formes som en valgkamppakke. LO er Arbeiderpartiets viktigste sponsor og premissgiver og deres medlemsgrunnlag er sterkest i tradisjonell industri, skriver Hoff.

Hoff påpeker også at midlene som allerede er gitt til GIEK og Eksportfinans knapt har noen betydning for IKT-næringen. Disse virkemidlene er rettet inn mot den tradisjonelle industrien.

Løsningen?
IKT-Norge mener deres bransje kan bidra til å gjøre krisen kortere.

- I storm er det noen som bygger ly, mens andre bygger vindmøller. Vi vil så absolutt være med på å gjøre Norge mer innovativt, sier han.

Han trekker frem eksempler fra kriser i Irland og Finland der aktiv satsing på forskning og innovasjon har fått landene opp av bølgedalen.

- Hadde den finske regjeringen valgt å understøtte et kriserammet Nokia, som den gang produserte doruller og gummistøvler, hadde Finland i dag neppe hatt det Nokia vi kjenner i dag, som verdens desidert største produsent av mobiltelefoner.

Les IKT-Norges forslag til krisepakke her: - Slik redder vi Norges fremtid

Dagensit.no har bedt om intervju med Sylvia Brustad for å få regjeringens svar på kritikken(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.