Spanias statsminister Mariano Rajoy gjentok tirsdag myndighetenes ønske om at europeiske institusjoner hjelper landet med likviditetsproblemene.

- Spania er i en ekstremt vanskelig situasjon, sa Rajoy i en tale i den spanske nasjonalforsamlingen tirsdag, ifølge Bloomberg News.

- Det som haster mest og som er viktigst er at vi har et problem med finansieringen - med likviditeten og med å få en bærekraftig gjeld, sa Rajoy til de spanske politikerne.

Renten på spansk statsgjeld har steget kraftig de siste ukene og landet er i praksis stengt ute av markedet, forhindret fra å ta opp ny gjeld. Mandag ble spansk statsgjeld med ti års løpetid handlet med en rente på 6,43 prosent i annenhåndsmarkedet - et tegn på at det vil bli svært vanskelig for landet å låne mer penger i markedet. Renten var 5,25 prosentpoeng over tilsvarende lånekostnad for Tyskland - et nivå som tidligere har fått både Hellas, Irland og Portugal til å be EU om hjelp.

- Dette er ikke bare avhengig av oss, sa Rajoy og viste til at Den europeiske sentralbankens (ECB) støttekjøp av spanske statsobligasjoner ifjor sommer førte til en «betydelig lettelse» i rentenivået. Etter at ECB gjennomførte støttekjøp i august ifjor falt tiårsrenten fra over seks prosent til under fem prosent.

Ifølge Bloomberg News gjentok Rajoy finansminister Cristobal Montoros ønske om hjelp fra de andre medlemslande i eurosonen. Blant annet pekte han på behovet for en tettere integrering av finanspolitikken i eurosonen, en såkalt finanspolitisk union, en felles innskuddsgaranti for bankene i eurosonen og såkalte eurobonds, som er statsobligasjoner som er garantert av samtlige av medlemslandene i valutasamarbeidet.

Han gjorde det også klart at eurosamarbeidet er et prosjekt som er «irreversibelt».

Les mer: Spania: - Døren til markedet er ikke åpen

Frykter at spanjolene vil tømme sin bankkonti

Spania: - Umulig å redde oss med krisehjelp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.