Kraftig og overraskende prishopp i september gjør markedet og ekspertene enda sikrere på at sentralbanksjef Svein Gjedrem setter opp renten på oktober-møtet om tre uker.

Kjerneprisene steg 2,4 prosent på årsbasis i september, mot forventningen om en oppgang på 2,0 prosent på årsbasis, ifølge estimater fra TDN Finans.

Les også: Kraftig prishopp

Alle ble overrasket
Sentralbanksjef Svein Gjedrem styrer etter et mål om en langsiktig inflasjon på 2,5 prosent i året, som han nå begynner å nærme seg. Det gjør beslutningen om rentehopp enda lettere.

- Med en kjerneprisvekst som øker ble de aller fleste overrasket, inkludert Norges Bank hvis vi skal legge til grunn pengepolitisk rapport i juni, sier seniorøkonom Bjørn Erik Orskaug i DnB Nor til DN.no.

Tror på fall
Dette avgjør saken om at Norges Bank starter innstrammingen i oktober Han peker på at Norges Bank har anslått at kjerneprisveksten skal falle det nærmeste året.

- Vi tror fortsatt at det er rimelig å tro på et videre fall i kjerneprisveksten, men samtidig er det også naturlig å tro at Norges Bank har justert opp inflasjonsbanen i juni fordi både inflasjonstall og andre aktivitetstall har slått til på oppsiden, sier han.

- Dette støtter opp om at det kommer en renteøkning i oktober, og at Norges Bank legger frem en rentebane som var høyere enn den var i juni, legger han til.

Veldig mye mer sikker
Kronekursen reagerte umiddelbart opp etter tallene. Kronen styrket seg kraftig over hele linjen, et tegn på at markedet i enda større grad tror på renteoppgang.

- Markedet har blitt veldig mye mer sikker i troen på at rentehevingen kommer i oktober. Det er et klart flertall som tror det, sier Orskaug.

Han tror imidlertid ikke på en rask renteoppgang i Norge.

- Vi tror fortsatt at prisveksten i utlandet kommer til å bli lav veldig lenge, og at renten i utlandet kommer til å bli lav veldig lenge. Det gjør at Norges Banks rom for å heve renten blir mindre, effekten på kan bli for stor, så derfor tror fortsatt vi fortsatt at vi ikke får mer enn tre renteøkninge de neste 12 månedene, opp til 2,0 prosent, sier han.

Avgjør saken
Handelsbanken er også klar på at det nå ikke er tvil om at renten skal opp om tre uker.

- Dette avgjør saken om at Norges Bank starter innstrammingen i oktober, skriver banken i en fersk oppdatering.

Banken peker på at hoppet er overraskende bredt, og at den største overraskelsen kom innenfor mat.

- Når man ser på basiseffekten betyr det at den månedlige prisveksten virkelig er tilbake på banen. Norges Bank må begynne å stramme inn, konkluderer Handelsbanken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.