- Det er noen påfallende likheter, sier porteføljeforvalter Hogne Tyssøy i Holbergfondene til DN.no.

Han og kollegaene har i ukens Holberg-graf tatt for seg utviklingen i det japanske og det amerikanske aksjemarkedet siden 1975.

Og tallenes tale er klar: Utviklingen i Japan er ganske nøyaktig den samme som USA har hatt rundt ti år senere (se graf i bunnen av saken)

- Det har vært en interessant periode der man har sett paralellitet, så vi får se om det holder også fremover, sier han.

Volatilt fremover
Dersom utviklingen fortsetter kan USA vente seg en svært volatil periode også fremover, med nok et kraftig aksjeras om åtte års tid. Tyssøy ønsker derimot ikke å trekke noen forhastet konklusjon om at utviklingen blir like lik den neste 30-årsperioden også.

- Det er mye som er forskjellig mellom de to landene. Blant annet er utviklingen i befolkningen svært forskjellig, sier Tyssøy.

Japan er preget av den vanskelige kombinasjonen aldrende befolkning og en lav fødselsrate. Samtidig er landet fange i en gjeldsfelle med en gjeld som er 180 prosent av BNP, klart høyest blant de rike landene

Les også: Japansk gjeldsfelle

- I tillegg er det stor forskjell på det kulturelle i Japan og USA. Også næringsstruktur, råvaresituasjonen, fleksibilitet og dynamikk med hensyn til hvordan man løser problemer, er svært ulikt, sier forvalteren.

Et tegn i tiden
- Prøver ikke Japan nå å være litt mer dynamiske gjennom internvensjonen i valutamarkedet?

- Det er et tegn i tiden at landene prøver å devaluere valutaen sin i en litt vanskelig situasjon, for å få en impuls utenfra i form av en bedret konkurransekraft. Men det viser seg likevel at det er vanskelig å gjøre det på en lettvint måte, sier Tyssøy.

Les også: - Dette endrer spillet

- Hvor stor suksess vil Japan få med denne politikken?

- Det er umulig å si. Har man en åpen og frittflytende valuta, er det vanskelig.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.