USA er møtt med kraftig kritikk for slapp valutapolitikk etter at Den amerikanske sentralbanken i forrige uke la fram planer om å bruke 600 milliarder dollar på nye stimuleringstiltak for landets økonomi.

Barack Obama avviser på sin side anklager om at USA bevisst forsøker å svekke dollaren. En sterk amerikansk økonomi er til gagn for alle, sier han.

«Når alle nasjoner gjør sitt, tjener alle på økt vekst», fastslår Obama i et brev han har sendt til lederne i G20-landene.

I brevet forsøker han å løfte fram ubalanse i handelen som tema i stedet for valutapolitikk, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Liten tro på gjennombrudd

Den situasjonen som preger verdensøkonomien i dag, hvor nullrenter i Vesten møtes med valutaintervensjoner og kapitalkontroll i vekstøkonomier, kan bli starten på noe langt verre, frykter sjeføkonom Annika Winsth i Nordea.

– Mange land forsøker nå å devaluere seg ut av krisen. Det er klart at alle ikke kan gjøre det samtidig, sier hun.

Noe gjennombrudd under G20-toppmøtet ser Winsth derimot ikke for seg. Det gjør heller ikke Robert Bergqvist, sjeføkonom i SEB.

– Splittelsen som begynte å bli synlig mot slutten av sommeren, finnes fortsatt. Jeg har ikke sett noen tegn på at den er blitt mindre, sier han.

Slutterklæring

G20-landenes delegasjoner har de siste dagene arbeidet på spreng for å få forhandlet fram en slutterklæring alle parter kan enes om under toppmøtet i Seoul denne uka.

– Vi måtte åpne døra fordi debatten ble så opphisset og rommet så varmt, sa G20s talsmann Kim Yoon-kyung etter tirsdagens samtaler.

I et foreløpig utkast til slutterklæring heter det at de 20 landene vil avstå fra konkurranseorientert devaluering, ifølge Dow Jones.

G20s finansministre har fra før erklært at valutakursene i større grad skal fastsettes i markedet.

Les også: Kinesiske varer oversvømmer USA

Valutakrigen kan eskalere

- USA lager nye bobler
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.