Sjefen for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, Ben Bernanke, har fått mye kritikk etter at sentralbanken i forrige uke kunngjorde at den skal kjøpe statsobligasjoner for 600 milliarder dollar i et forsøk på å ytterligere presse ned rentene, og stimulere amerikansk økonomi.

Investeringsrådgiveren Marc Faber, som ble kjent som Dr. Doom da han rådet investorer om å selge aksjer like før krakket i 1987, mener Federal Reserves politikk vil føre til at nye bobler bygges opp.

- Bør takke Bernanke
- USAs pengepolitikk har vært veldig god for Asia, spesielt for Kina, fordi det har gitt industriell produksjonsvekst i Kina, samt sysselsettingsvekst, lønnsvekst, økt innenlands forbruk og økt etterspørsel etter råvarer, sier forfatteren av markedsrapporten Gloom, Boom & Doom til CNBC.

- Dette løftet i sin tur råvareprisene. Og av den grunn burde utviklingsland og de fremvoksende økonomiene, inkludert Kina, Vietnam og Brasil sende en takk til herr Bernanke, sier Faber.

Kritikere er bekymret for at Feds tiltak, ofte referert til som «kvantitative lettelser», fører til at dollaren faller i verdi og kan forårsake en global handelskrig.

Les mer om dette her:
Valutakrig skal hindres når G20 møtes
- Valutakrig kan bli handelskrig

Fremvoksende markeder og edle metaller
Billig valuta gjør eksport billigere, noe USA ønsker, med henblikk på at landet har et handelsunderskudd på 46 milliarder dollar.

Likevel mener Faber at sentralbanken risikerer å skape en boble som ligner på teknologiboblen som sprakk forrige tiår og eiendomsboblen som førte til at det finansielle systemet kollapset i 2008 og 2009.

- Problemet med pengetrykkingen og det å drysse dollarsedler over USA fra helikoptre som Bernanke har antydet, er at han ikke vet hvor pengene havner, sier Faber til CNBC.

- I dette tilfellet strømmer overskuddslikviditet til fremvoksende økonomier og edle metaller, og bygger opp bobler som på et tidspunkt i fremtiden vil sprekke, sier Faber.

- Da får du et annet problem, som da Nasdaq-boblen sprakk, og boligboblen sprakk, sier Faber til CNBC.

Les mer om dette her: Derfor skal gullprisene fortsette videre oppover

- Sterk økonomi i USA er bra for alle (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.