- Sterk, sterkere, Norge. Den norske økonomien er mer eller mindre upåvirket av den svake utviklingen ellers i verden, skriver SEB i en fersk analyse.

Torsdag kom tallene for norsk brutto nasjonalprodukt BNP, som viser at veksten var på 1,0 prosent fra første til andre kvartal, etter en vekst på 1,2 prosent i første kvartal.Tallene forsterker Norges allerede sterke posisjon. Med stabil inntektsvekst, et sterkt forbruk og et godt arbeidsmarked fortsetter Norge å skille seg ut i Europa.

Dagens tall kommer trolig ikke til å gjøre veldig mye med Norges Banks syn på norsk økonomi, og dermed heller ikke rentebeslutningen 29. august. Styringsrenten har ikke blitt rørt på de to siste rentemøtene. Sist gang den ble endret var i mars, da den ble kuttet med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent.

- Det var akkurat som forventet, og bare litt under estimatet til Norges Bank. Det er fortsatt husholdningene som er den viktiste vekstdriveren, med fortsatt sterk forbruk og investeringer i boliger, sier makroøkonom Kjersti Haugland i DNB til DN.no.

Sterk vekst i kraftforsyningen bidro til å trekke opp tallene for fastlands-Norge med 0,3 prosentpoeng, men Norges Bank pleier å se gjennom disse svingningene når de tar rentebeslutningen.

Det var også vekst i bygge- og anleggsvirksomhet, men veksten var klart lavere enn i de to foregående kvartalene. Industrien har vokst siden andre kvartal 2011, men også her har veksten flatet ut i løpet av de siste kvartalene. I årets andre kvartal var samlet industriproduksjon på rundt det samme nivået som første kvartal 2012.

- Oljeinvesteringene fortsetter å vokse, og det er også en viss bedring i fastlandsbedriftene. Investeringene holder seg også oppe. Det er positivt, sier Haugland.

Samtidig faller veksten i tradisjonell eksport.

- Det er som en må forvente. Impulsene kommer til å avta fremover, med et svakt Europa, høye norske lønninger og en sterk krone.

Les også:

Sommershopping på lavgir

Laveste fastlandseksport på to år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.