Veksten i amerikansk økonomi var negativ i fjerde kvartal.

Veksten fra tredje til fjerde kvartal var på -0,1 prosent, mens det var ventet en vekst på 1,1 prosent. Det er de svakeste tallene siden andre kvartal 2009 - da amerikansk økonomi fortsatt var i resesjon.

- De overrasket i hvertfall oss, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB om tallene til DN.no.

Forbruket vokser
Han hadde trodd på en vekst på 1,7 prosent.

- Det betyr stillstand i verdens største økonomi i siste kvartal i 2012, sier Dørum.

Han peker imidlertid på at detaljene viser at den viktigste driveren langt på vei er på plass.

- Forbruket vokser med 2,2 prosent. Det er mindre enn vi skulle hatt i et normalt konjunkturoppsving, men her er det ikke noe eksepsjonelt. Det som er gledelig er en nesten ti prosent økning i private investeringer, sier han.

- Ikke så dårlige som ved første øyekast
Ifølge Dørum var den største overraskelsen et uvanlig svakt eksporttall på -5,7 prosent, og et ganske stort negativt lagerbidrag. Det er imidlertid midlertidig, og med et normalt bidrag hadde veksten vært på nærmere én prosent.

- Vi visste at fjerde kvartal kom til å være svakt på grunn av Sandy. Dette er dårlige tall, for all del, men de er ikke så dårlige som de ser ut som ved første øyekast. Første kvartal blir klart bedre, og alle korttidsindikatorene vi har tyder på vekst i amerikansk økonomi og mye mer vekst enn visse tallene viser, sier han.

- Jeg lar meg ikke vippe av pinnen av disse tallene, på ingen som helst måte. Den svake eksporten finner vi igjen i pill råtten eksportitvikling mange andre steder også. Det er forsåvidt alarmerende i seg selv, men jeg tror at det også er forbigående.

DNB har et vekstanslag for amerikanksn økonomi i 2013 på 2,5 prosent.

- Da har vi lagt oss høyt. Men 2,5 er ikke høyt for en økonomi som har vært gjennom et kraftig tilbakeslag og som burde vokst over trend i en gjeninnhentingsfase. Vi burde i hvert fall ha sett tretallet.

Les også: Sjokktall fra USA: Negativ vekst i fjerde kvartal (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.