Veksten i amerikansk økonomi var negativ i fjerde kvartal.

Veksten fra tredje til fjerde kvartal var på -0,1 prosent, mens det var ventet en vekst på 1,1 prosent. Det er de svakeste tallene siden andre kvartal 2009 - da amerikansk økonomi fortsatt var i resesjon.

- De overrasket i hvertfall oss, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB om tallene til DN.no.

Forbruket vokser
Han hadde trodd på en vekst på 1,7 prosent.

- Det betyr stillstand i verdens største økonomi i siste kvartal i 2012, sier Dørum.

Han peker imidlertid på at detaljene viser at den viktigste driveren langt på vei er på plass.

- Forbruket vokser med 2,2 prosent. Det er mindre enn vi skulle hatt i et normalt konjunkturoppsving, men her er det ikke noe eksepsjonelt. Det som er gledelig er en nesten ti prosent økning i private investeringer, sier han.

Det er spesielt kraftig kutt i forsvarsutgiftene på over 22 prosent som trekker tallene markert ned. Lagerkutt og fallende eksport trekker bidrar også.

Forbruksvekst
På den positive siden var det en forbruksvekst på 2,2 prosent i kvartalet. Forbruket er selve vekstmotoren i amerikansk økonomi, og tallene viser grei vekst.

På den negative siden falt investeringen i privat sektor med 0,6 prosent. Det er første gang på syv kvartaler.

Offentlig forbruk falt 6,6 prosent etter å ha steget 3,9 prosent i tredje kvartal.

Totalt i 2012 endte veksten på 2,2 prosent, mot en vekst på 1,8 prosent i 2011. Dette er den første av tre målinger av fjerdekvartalstallene for amerikansk BNP.

Les også: - Stillstand i verdens største økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.