Dersom FDP faller ut av Forbundsdagen, er en storkoalisjon mellom Angela Merkels konservative CDU/CSU-forbund og det sosialdemokratiske partiet SPD det mest sannsynlige utfallet.

Det mener generalsekretær i Atlanterhavskomiteen og ekspert på tysk politikk, Kate Hansen Bundt.

– Dette er veldig spennende, sier hun til NTB.

På valgdagsmålingene får Merkels regjeringspartner FDP mellom 4,5 og 5 prosent av stemmene. Det ser dermed ut til at partiet kan havne under sperregrensen og ryke ut av Forbundsdagen.

– Det er helt klart at FPD har gjort et svært dårlig valg. De har mistet nesten to av tre velgere siden valget i 2009, sier Bundt og peker på at FDP falt under sperregrensen i delstatsvalget i Bayern i forrige uke, og også ser ut til å lide samme skjebne i søndagens delstatsvalg i Hessen. Partiet har blant annet mistet stemmer til nykommeren og det tyske valgets joker, euroskeptiske AfD.

Samtidig har Merkel gjort et brakvalg med rundt 42 prosent av stemmene.

– Men hun kommer ikke noe sted alene, sier Bundt, som mener at det, dersom FPD ryker ut, foreligger to muligheter:

– Merkel kan teoretisk regjere sammen med De grønne, men de har også gjort et ganske dårlige valg. Det er mer sannsynlig at hun vil regjere videre sammen med SPD, sier hun.

Dermed kan det være duket for en ny storkoalisjon, tror hun.

Det vil i tilfelle bli uten SPDs partileder Peer Steinbrück, som har sagt klart ifra at han ikke er aktuell som minister i en Merkel-ledet regjering.

– Merkel vil nok da måtte gi SPD noe når det gjelder sosial utjevning og øke toppskatten for dem som tjener mest. Men de vil sikkert kunne komme til et greit kompromiss, sier Bundt til NTB. (©NTB)

LES OGSÅ:

Klar seier til Merkel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.