- Jeg tror valutakrigen har vært blåst opp. Jeg tror stormen vil avta litt, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets til DN.no.

Helgens finansministermøte i G20 kan ha redusert faren for en verdensomspennende handels- og valutakrig. Nasjonene som deltok på møtet er enige om at de nå skal unngå å svekke valutakursene for å bedre konkurransevilkårene for egen eksportindustri.

- Jeg vil ikke si at faren er helt over, men man kan si at den har avtatt noe. Landene har ikke forpliktet seg, men de har gått ut med en felles erklæring. Den er riktignok ganske ullen, men de sier at de skal unngå å devaluere egne valutaer for å stryke eksporten og at markedene i større grad skal bestemme valutakursutviklingen, sier valutaanaltyiker Camilla Viland.

Aksjemarkedene verden over reagerer positivt på nyhetene fra G20-møtet. I valutamarkedet faller dollaren tilbake, noe som kan tyde på at risikoappetitten har økt.

- Ser man på markedsreaksjonene så synes det som om man kanskje tror at risikoen for valutakrig er noe mindre, sier Viland.

Les også: Tungvektere trekker Børsen opp

Kina og USA
Selv om høstens ordkrig har foregått mellom en rekke vestlige land og mange av de fremvoksende økonomiene i verden, har frontene vært spesielt steile mellom USA og KIna. USA hevder at kineserne holder valutakursen kunstig lav for å opprettholde konkurranseevnen for kinesisk eksportindustri. Kina mener på sin side at USA ikke er spesielt mye bedre siden amerikanerne kan komme til å innføre nye pengepolitiske tiltak som kan svekke dollaren - såkalte kvantitative lettelser.

I helgen fikk kineserne støtte fra Canadas finansminister Jim Flaherty.

- Jeg er enig i antydningene om at aggressive kvantitative lettelser i USA kan skape et devalueringspress på den amerikanske valutaen, sa Flaherty på en konferanse i Seoul mandag ifølge Bloomberg News.

Store dollarverdier
- USA har store underskudd som kineserne finansierer. Kina har store overskudd som de plasserer i USA. Nå frykter Kina at USA skal innføre kvantitative lettelser og at det skal svekke dollaren. Det er ikke positivt for kineserne, siden de sitter på masse aktiva i dollar som vil tape seg i verdi dersom dollaren svekkes, sier Viland.

Kina spiller en nøkkelrolle siden mange av de andre landene i Asia handler mye med kineserne. Dessuten har lave renter i Vesten ført til at store mengder vestlig overskuddslikviditet har strømmet til mange av de fremvoksende økonomiene i Asia.

- Det har spesielt gått ut over de landene i Asia som ikke holder kursene lave. Vi har sett at en del av disse landene har intervenert fordi straffen har blitt stor.

Hardt straffet
Hun mener kombinasjonen av nye lettelser fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), kombinert med kapitalstrømmen til fremvoksende økonomier, er faktorene som har løftet valutadebatten frem i lyset.

- Det viser seg at dette er tema som blusser opp og får stor oppmerksomhet i perioder, For så å kanskje forsvinne og komme tilbake igjen i en litt annen form. Men debatten er den samme om de store glboale ubalansene og hvordan de skal justeres. Eller om de kan opprettholdes som i dag. Trolig vil ubalansene bli justert, men det vil nok være en lang prosess som vil ta lang tid, sier Viland.

Hun viser til at den samme debatten oppsto da Fed skulle introdusere kvantitative lettelser i 2009

- Da var det en stor diskusjon om dollaren som reservevaluta. Kina sto i spissen for landene som ønsket en internasjonal reservevaluta. Det bunner i den frykten de har for en svakere dollar, sier Viland.

Tviler på markert yuan-oppgang
Hun tror det kan gå lang tid før diskusjonen blir løst. Kina har riktignok sluppet litt opp på valutakursregimet. Viland tror imidlertid ikke på noen rask og markert styrkelse av den kinesiske yuanen.

- De vil nok bestemme tempoet selv, og det vil trolig være sakte, sier Viland.

Hun mener spørsmålet nå er om dette er noe de gjør i forkant av de store internasjonale møtene eller om det er et tegn på en kursendring.

- De har sagt at de gradvis vil la kursen bli mer fleksibel. Men vi ser ikke noen grunn til å forvente at det vil skje veldig fort.

Dollaren kan styrkes
Hun tror heller ikke at dollaren kommer til å gå vesentlig svakere i tiden som kommer, selv om USA skulle innføre nye kvantitative lettelser. Markedet har allerede priset inn dette, mener Viland.

- Markedet har spekulert mye i dette. Kvantitative lettelser er dessuten et ukjent territorium og da har man en tendens til å bli forsiktig. Vi ser en stor mulighet for at dollaren kan styrke seg og at markedene kan bli litt skuffet, sier Viland.

- Men man har allerede oppnådd mye med bevegelsen som har vært på spekulasjonene, sier valutaanalytikeren.

Les også: - Spenningene er der fortsatt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.