Solenergiselskapet REC melder tirsdag om at selskapet venter lavere omsetning i fjerde kvartal enn i tredje kvartal på grunn av et svakere marked.

Selskapet mener at prisfallet i solenergindustrien den seneste tiden har vært større enn mange hadde ventet. Bransjen har generelt store lagre som må bygges ned for at prispresset skal avta.

Det sier konserndirektør John Andersen jr. til TDN Finans tirsdag.

Venter svakere resultater
REC fikk et driftsresultat før ned- og avskrivninger (ebitda) på 370 millioner kroner, og et driftsresultat på -1,28 milliarder kroner av en omsetning på 3 milliarder kroner i tredje kvartal. Andersen jr. sier at RECs resultat i fjerde kvartal ligger an til å bli svakere.

  - Ja, det er det vi i praksis sier, sier Andersen jr. Han vil imidlertid ikke si om de venter et positivt eller negativt resultat.

- Vi har ikke kommet med en presis guiding om hva resultatet i fjerde kvartal vil bli, og det har vi ikke til hensikt å gjøre nå, sier han.

Prisfallet er større enn ventet
Direktøren sier at det er vanskelig å være presis på hvilke forventninger finansanalytikerne hadde.

- Det er ikke så lett for oss å se hvilke analytikere som har oppdatert sine estimater etter den seneste utviklingen. Som det fremgår av meldingen har vi sett et betydelig prisfall bare de seneste ukene. Dette er nok et prisfall som er større enn mange hadde ventet. Vår inntrykk er at det er flere analytikere som ikke har oppdatert sine estimater, sier han.

- Er dette et resultatvarsel?

- Det vi sier om markedet generelt sett er en varsling om at markedet blir svakere i fjerde kvartal. Vi har et makroøkonomisk bilde som er veldig krevende, og i tillegg har industrien gått inn i andre halvår med en forventing om at etterspørselen ville ta seg opp. Det har den ikke gjort, og det er til dels store lagre gjennom verdikjeden for industrien totalt sett, sier Andersen jr.

- Må dere ta nedskrivninger av varelagre?

- Det får vi gjøre en vurdering av på slutten av kvartalet, men det er klart at en av årsakene til at vi nå tar ned produksjonen er å sikre at vi ikke blir sitte med for store varelagre, sier han.

Ikke sikkert at produksjon tas opp igjen
REC meldte tirsdag at de midlertidig skal stenge 60 prosent av waferproduksjonen i Herøya. Stengingen skal skje fra 1. desember og ut første kvartal, men det er ikke sikkert at den blir gjenopptatt da.

- Det får vi da vurderer basert på hvordan markedet ser ut. Vårt utgangspunkt er at det er, og har vært en stund, en viss lageroppbygging gjennom verdikjeden. For å få et mer normalisert prisnivå må det lageret bygges ned. Om det kommer til å ta et kvartal eller to kvartaler er det vanskelig å være presis på i dag. Det er etterspørselen de neste fire fem månedene som vil bestemme en eventuell oppstart, sier Andersen jr.

REC er ned 8,64 prosent til 3,66 kroner.

Les også:
REC permitterer 200 på Herøya og varsler omsetningsras

700 mister jobben i Rec

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.