Industrikonsernet Orkla er villig til å bla opp fem milliarder kroner for å sikre seg full kontroll i Jotun.

Deres heleide datterselskap Lilleborg AS byr på samtlige A-aksjer i Jotun AS som ikke allerede er i Orklas eie, det vil si totalt 72.019 A-aksjer. Tilbudsprisen på 70.000 kroner per A-aksje er med kontantoppgjør.

Ved fullt aksept vil det koste Orkla fem milliarder kroner.

Les mer: Orkla med milliardbud på Jotun

I en e-post til DN.no bekrefter styreleder Odd Gleditsch d.y, som også er nest største aksjonær i selskapet, å ha mottatt tilbudet fra Orkla.

- Budet var varslet på forhånd, men ikke til styret, skriver han.

- Vi er langsiktige eiere
Han understreker imidlertid at Gleditsch-familien i ulike sammenhenger har uttalt at de er langsiktige eiere i Jotun.

- Tilbudet endrer ikke på det for mitt vedkommende, skriver Gleditsch i e-posten.

- Basert på mine foreløpige vurderinger er det min konklusjon at det er svært lite sannsynlig at Orkla vil oppnå kontrollen i Jotun med dette tilbudet, bemerker han.

Siden han ikke har hatt anledning til å snakke med alle i familien, ønsker han ikke å kommentere saken ytterligere. Men han understreker at samarbeidet mellom de to aksjonærgruppene, Orkla og Gleditsch-familien, har fungert utmerket.

Tredje generasjon
Orkla eier fra før 41.981 A-aksjer og 103.446 B-aksjer i selskapet, hvilket tilsvarer 42,5 prosent av kapitalen og 38,2 prosent av stemmene i Jotun.

Styreleder Odd Gleditsch er storaksjonær i konsernet, med en eierpost på 14,13 prosent gjennom familieselskapet. Gleditsch-familien sitter også på flere andre store aksjeposter i Jotun, og de har flere ganger uttalt at Jotun skal være et familiekontrollert selskap. I dag er det tredje generasjon Gleditsch som regjerer, og representanter for alle fire familiegrenene etter Odd Gleditsch sr. deltar i Jotuns styre.

Odd Gleditsch d.y ble valgt til styreformann i Jotun i april 2000, da han overtok etter Odd Gleditsch jr. som gikk av på grunn av aldersgrensen.

Lang historie
Det var ved oppstart av farvehandelen i 1920 at Odd Gleditsch sr. virkelig kunne begynne å utvikle sitt forretningstalent. Det var gode tider for hvalfangsten, og Gleditsch skaffet seg raskt innpass som leverandør til hvalfangstflåtene, både i Sandefjord, Tønsberg og Larvik, heter det på Jotuns hjemmesider.

Etterhvert som skipsmalingsalget økte, så forretningsmannen Gleditsch hvilke muligheter som lå i selv å produsere malingen til hvalbåten. På Gimle utenfor Sandefjord lå det en oljemølle som var på konkursens rand. Den produserte også en del av de bunnstoffer og skipsmalinger Gleditsch solgte. Etter en tids forhandlinger med fabrikkens kreditorer kom man frem til en løsning, og 12. mars 1926 kunne innbydelse til aksjetegning sendes ut. En aksjekapital på 60.000 kroner ble reist, og 17. april samme år kunne Jotun Kemiske Fabrik A/S stiftes, med Odd Gleditsch som disponent.

Jotun har i dag over 80 selskaper og nær 40 produksjonsanlegg fordelt på alle kontinenter. Hovedkontoret ligger fortsatt i Sandefjord.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.