Gazprom er svært nær en avtale der utenlandske selskaper blir partnere på Shtokman-feltet, gjennom andeler i selskapet som skal drive prosjektet.

Det skriver Financial Times mandag, som viser til opplysninger fra Alexander Medvedev, som i praksis er Gazproms visekonsernsjef.

- Kan ta tid
Statoil har lenge sagt at de er i god dialog med Gazprom om Shtokman. Men de kan ikke bekrefte fremdrift.

- Vi kan ikke kommentere disse opplysningene. Vi har god dialog med Gazprom, slik vi har hatt lenge, men vi har ikke noe nytt å meddele, sier Arild Oma Steine, informasjonsdirektør i Statoil.

- Kan dere si noe om når dere forventer en avkl#229 på Shtokman?

- Nei, historien viser at dette er en prosess som tar tid. Det kan sikkert ta lang tid ennå. Hadde vi visst at det skjedde noe i morgen eller innen kort tid hadde vi nok sagt det, sier han.

- Ny modell

Gazprom har gitt motstridende meldinger på i hvilken grad utlendinger skal få del i Shtokman, men det er få som tror Gazprom klarer å utvikle feltet alene.

Senest på G8-møtet i juni forklarte Putin hvordan russerne tenkte.

Les mer: Putin forklarer Shtokman-planer

Ifølge Medvedev samtaler man om en "ny modell", der utenlandske partnere deler den økonomiske oppsiden i prosjektet, deler ledelsen, og tar en andel av den industrielle, kommersielle og finansielle risikoen.

Medvedev venter første gass i 2013, og LNG-skipninger (flytende gass) fra 2014.

Enormt felt
Shtokman er regnet som verdens største gassfelt til havs. Ifølge tidligere beregninger skal det være 3,7 billioner kubikkmeter gass på feltet. Shtokman ble oppdaget i 1988 og ligger langt ute i Barentshavet, omtrent 28 mil vest for Novaya Zemlya.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.