Siden Finanstilsynet ved årsskiftet innførte krav om minimum 15 prosent egenkapital ved boligkjøp, har det vært mye debatt rundt bestemmelsen.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities holdt i dag foredrag om finansnærings syn på boligmarkedet under Boligkonferansen 2012 i regi av Boligprodusentenes forening.

Andreassen synes det har vært for lite fokus på et annet vel så viktig krav.

- Det har vært mye fokus på disse 15 prosentene. Man skal også stressteste kunden på 9 prosent rente, og for veldig mange lånekunder er dette riktig og viktig. Og denne bøygen er nok vanskeligere enn 15 prosent-kravet for mange, mener Andreassen.

Kravet om at lånekunder i tillegg skal tåle en renteøkning på fem prosent ble også innført ved årsskiftet.






- Kan selvfølgelig virke noe urettferdig
- Vi ser at kredittveksten er høyere enn inntektsveksten, og derfor kan vi si at dette burde vært gjort allerede for et par år siden, sier sjeføkonomen.

Han mener også det er riktig med krav til egenkapital.

- I hovedsak er det viktig å ha egenkapital når man skal gjøre større investeringer. Dette gjelder både bedrifter og privatpersoner. Dette kan selvfølgelig virke noe urettferdig for unge folk med god utdannelse som nå sliter med å komme seg på markedet, sier Andreassen.

Han peker på det amerikanske markedet, og mener folk bare skal være glad for at det stilles strengere krav.

- Se for eksempel i USA: De som fikk låne 100 prosent på toppen der har det ikke akkurat bra i dag, sier han.

- Kreditt, gambling, rus og sex må vi ha reguleringer på ellers går det galt, sier Andreassen.

Likevel påpeker han at det historisk sett ikke er økonomiske kriser som har ført til boligprisfall.

- Boligprisfallene startet fordi boligprisene ble så høye at systemet var helt på kanten. Da skal man bare blåse på det, så går det helt i andre retningen, og da drar det med økonomien nedover, sier Andreassen.

- Kan skje noe i løpet av neste halvår
Han mener Norge er i en spesiell situasjon med en bra inntektsutvikling, en veldig sterk stat og sterk økonomi, samtidig som vi har en lav rente.

Sjeføkonomen mener det er viktig å ha is i magen, og reguleringer som hindrer folk fra å strekke seg helt ut til enhver tid.

- Det tar også luven av litt av boligprisoppgangen. Det fører selvfølgelig til at noen ikke kan by like mye som før, som også er bra, men vi ser foreløpig ikke store effekter av dette i Norge i dag, sier Andreassen.

Han mener de høye boligprisene og den store etterspørselen fortsatt kan vare en stund.

- Dette her kan vare en god stund, spesielt nå som renten fortsetter å være så lav, og ser ut til å være det lenge. Da kan det være slik i to, tre, fire år, men det kan også skje noe i løpet av det neste halvår. Om renten settes opp en gang, Finanstilsynets regler virker eller strammes inn ekstra, eller det plutselig er noe rusk i maskineriet, kan det skje endringer, sier han.

Les mer om boligmarkedet:
- Ikke stress inn i boligmarkedet
- 30 kvadratmeter når du er 40 år er ikke så kult

- Boligprishopp kan fremskynde renteoppgang (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.