- Problemene i NAV er at datasystemet ikke fungerer. Og tar du helsevesenet, er ikke programvaren tilgjengelig.

Ordene kommer fra Petter Gottschalk som er it-professor på Handelshøyskolen BI. Han har ingen tro på noe it-gjennombrudd i offentlig sektor med det første.

- Spørsmålet om hvordan det offentlige kan realisere et potensial er litt feil. Det er riktigere å spørre om det finnes noe potensial. Som professor i it er jeg veldig frustrert over stagnasjonen i maskin- og programvare, sier han.



Fristen for å delta i konkurransen er nå gått ut og juryen begynner sitt arbeid. Vinnerne blir pressentert i august.

Forslagene vil bli vurdert av en jury bestående av Endre Rangnes (EDB), Hans Christian Holte (DIFI), Ingvild Myhre (diverse tele), Morten Thorkildsen (IBM) og Per Morten Hoff (IKT-Norge, juryformann).

Dagensit.no fortsetter å skrive om et smartere Norge. Her finner du mer informasjon:



Gull og grønne skoger
For fire år siden la daværende moderniseringsminister Morten A. Meyer planer om hvordan hverdagen skulle bli enklere for innbyggere og næringsliv. Det skulle skje gjennom smart bruk av it i offentlig sektor.

Siden Meyers tid er borgerportalen Min Side kommet til, med begrensede muligheter. Et e-handelssystem er på plass – uten at det brukes i særlig utstrekning.

- Standardsvaret på hvorfor potensialet i it ikke er tatt ut, er at ledelsen ikke skjønner den strategiske bruken av it for å utvikle og styrke konkurransekraften i virksomheten. Det er blitt sagt så mange ganger nå at alle tror på det, sier Petter Gottschalk.

- Ikke intelligent nok
Professoren sitter med en helt annen forkl#229 på hvorfor hverdagen ikke er blitt nevneverdig enklere med it.

- Grunnen til at vi ikke kan ta ut potensialet, er at teknologien stoppet opp for tyve år siden. Programvaren har stoppet opp. Den blir ikke intelligent nok, sier han.

Det er utrolig at grensesnittet mellom deg og maskinen din fortsatt er tastaturet.

Gottschalk gir et par eksempler på hvordan det ikke burde stå til i 2009:

- Det er utrolig at grensesnittet mellom deg og maskinen din fortsatt er tastaturet. Det jeg sier til deg skulle gått rett inn i maskinen. Din jobb som journalist er ikke å taste det jeg sier, det er å foredle det. Og istedenfor å snakke med en lege, kunne et datasystem vurdert hva som feiler deg. Verken programvare eller maskinvare fungerer slik mange it-leverandører påstår, sier han.

- Gavner ikke IBM og Microsoft
BI-professoren mener utviklingen har stått stille av en grunn.

- IBM og Microsoft har full kontroll og tjener penger på det de gjør nå. Derfor trenger de ikke utvikle mer, sier han.

Vi må nok vente etpar tiår, for da er kanskje Microsoft, IBM og internett blitt historie.

Ifølge Gottschalk er begge selskapene inne i 'innovatørens dilemma', som betyr at når du tjener gode penger på gammel teknologi, hvorfor i all verden skal du da utvikle og selge ny teknologi?

- Offentlige løsninger for servicesystemer burde være intelligente søkesystemer. Men informasjonsteknologien kan ikke lagre kunnskap, og informasjonsteknologien har ikke intelligens. Vi må nok vente etpar tiår, for da er kanskje Microsoft, IBM og internett blitt historie.

Argumentasjonen minner om det Lawson-toppsjef Harry Debes nylig hevdet overfor Dagensit.no, nemlig at integrasjonsproblemene i it-sektoren kunne vært løst - hvis leverandørene ikke hadde tjent penger på å ikke løse dette.

Les mer om hva Lawson sa her: <b>Bullshit-bingo i milliardklassen</b>

- Pasientjournal er ikke godt nok
I juni skal Stortinget behandle en lov som åpner for innføring av elektronisk pasientjournal som kan brukes i hele helse-Norge. Tilhengerne mener dette kan effektivisere helsevesenet og gjøre tilværelsen som pasient tryggere og bedre.

Les mer om dette her: <b>Liv eller død på Stortinget</b>

Gottschalk mener dagens teknologien ikke holder til å snakke om noen nært forestående revolusjon på dette feltet heller.

- Den viktigste informasjonskilden for en lege er kommunikasjon med pasientene. Legene kan ikke la være å snakke med dem bare han får en journal. En pasientjournal er ikke god nok til å stille diagnose.

Skryter av skatteetaten
Selv om it-situasjonen i det offentlige ifølge Gottschalk ikke tar seg opp før internasjonale it-giganter bestemmer seg for nyutvikling, finner han likevel ett lyspunkt i norsk offentlighet.

- Skatteetaten er den største it-suksessen her i landet. Det var fantastisk å se hvordan etaten ble omgjort fra et juridisk byråkrati til en it-basert kunnskapsorganisasjon.

Han forteller at da tidligere skattedirektør Bjarne Hope foreslo forenklet selvangivelse for mange år siden, var det mange byråkrater som strittet i mot.

- Men han fikk det til, og i dag er Norge ledende i verden på elektronisk skattebehandling. Tenk deg at en etat som ingen av oss er spesielt glad i, er anerkjent som den største it-suksessen her i landet.

Har du en plan som kan fjerne sand i det norske samfunnsmaskineriet? Bli med i konkurransen " Et smartere Norge". (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.