I forrige uke oppga Swedbank First Securities’ aksjestrateg Peter Hermanrud solenergiselskapet Renewable Energy Corporation (Rec) som en god investering for 2012 – med «forbehold om at det kan gå helt galt», la han til. Rec-aksjen falt over 80 prosent i fjor og er slik sett lavt priset, men solenergisektoren sliter fortsatt med overkapasitet og lave priser.

Rec-anbefalingen var ment som et tips for hele året, men det kan nevnes at aksjen har steget 13 prosent siden Hermanrud ga sitt tips til DN.nos lesere.

Les mer: Ekspertenes beste aksjetips for 2012

Nå kommer han med nye anbefalinger, fra fire andre sektorer som ikke har gjort det så bra de siste månedene eller årene, men som ifølge Hermanrud er svært attraktivt priset i forhold til oppsidepotensialet aksjene har.

- Hvor ser det ikke lyst ut akkurat nå? Jeg liker bedre å investere der det går dårlig men kan bli bra, i stedet for det motsatte, sier han til DN.no etter en konferanse i regi av Norske finansanalytikeres forening (NFF).

At det er lurt å kjøpe lavt og selge høyt er kanskje ikke et revolusjonerende råd – men det kan være vanskelig å se når det er lavt. Her er de tre sektorene Hermanrud mener ligger på bunnen og vil komme sterkere tilbake i løpet av de to neste årene:

1. Supply-shipping
- Supply-næringen er det eneste stedet i offshore der det er unormalt dårlig lønnsomhet for tiden. Derfor bygges det relativt sett ganske få båter mens det bygges flere rigger. Etterspørselen etter supply-båter stiger i takt med antall rigger, mens veksten i mengden supply-båter blir ganske lav. Så markedet skal etter hvert stramme seg til, resonnerer strategen.

Blant de børsnoterte norske supply-aksjene har Hermanrud en soleklar favoritt: Farstad Shipping FAR.

- Farstad er et av de beste supplyselskapene. De har systematisk drevet best over tid, slik at balansen er så sterk at de kan benytte et svakere marked til for eksempel å kjøpe opp konkurrenter med svakere balanse.

Han ser også stort potensial i DOF, men risikoen er tilsvarende, understreker han, fordi selskapet har mye gjeld.

Hermanrud mener tidspunktet for å kjøpe aksjer i supply-sektoren er kommet, mens han er mindre sikker på timingen for de tre neste sektorene han anbefaler for 2012.

2. Lakseoppdrett
Oppdrettsnæringen slet brorparten av fjoråret med lave priser og overkapasitet i markedet, blant annet på grunn av økt produksjon i Chile, der næringen var blitt satt ut av sykdom i flere år. Lakseselskapenes markedsverdi ble omtrent halvert på Oslo Børs i fjor.

- Men det varer ikke evig det heller. Akkurat nå har det vært dårlige priser og overskuddstilbud, men vi begynner allerede nå å se at det settes ut mindre smolt. Så en eller annen gang i 2012 skal vi kjøpe innen fiskeoppdrett, sier Hermanrud.

Han har to favoritter her: Salmar SALM og Cermaq CEQ.

- Salmar er et veldig godt selskap, de er trygge fordi de er lavkost-produsenter og har mye høyere marginer enn alle de andre. Cermaq er et godt selskap, de har rimelig god balanse og er sikret gjennom fiskefór.

3. Shipping
- Ting som virkelig er nede for telling, sier Hermanrud før han nevner denne sektoren, som også har vært preget av overkapasitet og fallende rater.

De store vanskelighetene i shipping førte til at storeier John Fredriksen i desember restrukturerte tankrederiet Frontline, ved å selge skip og overføre gjeld til et nytt selskap, Frontline 2012. Dette kontrolleres også av Fredriksen, og Hermanrud mener det kan bli en spennende investering.

- Men det kan fort være for tidlig å kjøpe ennå fordi jeg er redd for at verftene fortsetter å bygge for egen regning, fordi de ikke har så mye å gjøre, advarer han.

Les mer: Spår konkursbølge i shipping

4. Meglerhusene
- Min egen bransje, meglerbransjen, opplever også dårlige tider. Nå skal kapasiteten reduseres helt til det igjen blir lønnsomhet, sier Hermanrud.

Han anbefaler konkurrenten ABG Sundal Collier ASC.

- ASC er godt kapitalisert og vil overleve. Det kan fort bli en god investering å kjøpe allerede nå, selv om 2012 neppe blir noe gullår akkurat.

- Hovedindeksen når 480 poeng
Derimot fraråder Hermanrud på det sterkeste å kjøpe aksjer innen papirproduksjon eller flyselskaper.

- Papirprodusenten Norske Skog er nede i kjelleren, men de blir der. Det gjelder SAS også.

Hermanrud tror at 2012 vil bli et dårlig år på det makroøkonomiske plan, men at det kan bli et godt år for aksjer, prisingen tatt i betraktning – selv om han tidligere har uttalt til DN.no at det kan være ett år for tidlig for å handle.

Han tror hovedindeksen på Oslo Børs vil nå 480 poeng i løpet av året. Det tilsvarer en oppgang fra tirsdagens sluttkurs på over 20 prosent. Det er også et stykke over toppnivået i 2011, da hovedindeksen nådde 457 poeng tidlig i april.

- Jeg har tippet på 480 i løpet av året. Det er basert på en forutsetning om at verden hangler seg gjennom denne krisen her. Det blir et dårlig år makroøkonomisk med en inntjening som er flat og godt under konsensus, men mot slutten av året begynner vi nok å se at 2013 ser lysere ut.

For omtrent ett år siden tippet Hermanrud at børsen ville stige til 530 poeng ved utgangen av 2011. I stedet lå hovedindeksen i 385 poeng da året var omme.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.