Gazprom har valgt Total som partner på Shtokmans LNG-prosjekt.

Total får med det eierskap til driftselskapet på Shtokman, mens Gazprom gjentar at det er uakuelt å slippe til utlendinger i eierskapet til selve gassen. Driftsselskapet skal eie, bygge og drive feltet, melder Bloomberg News torsdag.

Nyhetsbyrået viser til en epost fra Gazprom-direktør Alexei Miller.

Beholder majoriteten
Gazprom vil med denne partneravtalen eie 75 prosent av Shtokmans LNG-prosjekt, mens Total vil få en eierandel på 25 prosent. Gazprom kan komme til å velge en eller flere partnere på prosjektet, men på tilsammen 24 prosent.

Gazprom vil på sikt opprettholde en eierandel på minst 51 prosent i prosjektet. Det gir begrensede muligheter for Statoil, Hydro og ConocoPhillips som alle har beilet på Gazprom.

Statoil har lenge sagt at selskapet er i god dialog med Gazprom om Shtokman.

Les mer: Sibir neste for Statoil? og - Svært nær Shtokman-avtale

Total kan ikke bekrefte
Total kan ikke bekrefte avgjørelsen angående Shtokman-prosjektet.

Det sier talskvinne Patricia Marie i Total i et telefonintervju, ifølge Bloomberg News torsdag.

-Vi er fremdeles i samtaler med Gazprom, sier hun.

Det er dermed også ukjent hvilke vilkår Total får.

Statoil ikke informert
Shtokman er regnet som verdens største gassfelt til havs. Det ligger i den russiske delen av Barentshavet. Det forventes at det er krevende å hente ut gassen, og mange har ment at man trenger erf#229en fra Statoils Snøhvit-prosjekt. Også her er det et LNG-anlegg, men utnevnelsen av Total som partner på LNG kan tyde på at en god CV ikke var nok for Statoil.

Statoil er ikke informert angående valg av partner på Shtokman LNG-prosjektet.

Det sier vakthavende informasjonssjef Arild Steine i Statoil til TDN Finans torsdag.

Informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad vil ikke dramatisere valget av Total.

- Vi er fortsatt i dialog med Gazprom, og det har vi vært en tid. Det som gjelder nå er å komme til en avtale som både vi og Gazprom er fornøyde med, og som vi kan forsvare overfor våre aksjonærer, sier Aanestad til DN Energi.

- Hvilken kompetanse er det Statoil ønsker å bidra med i Shtokman?

- Det er det vi har trukket frem de siste årene, at vi har en unik erf#229 med LNG i Barentshavet. Vi har vært pioner på leting og utvikling i Barentshavet, sier Aanestad.

Enormt felt
Ifølge tidligere beregninger skal det være 3,7 billioner kubikkmeter gass på feltet. Shtokman ble oppdaget i 1988 og ligger langt ute i Barentshavet, omtrent 28 mil vest for Novaya Zemlya.

Gazprom har utsatt oppstarten av Shtokman en rekke ganger. Nå sier russerne at første gass vil bli levert fra feltet i 2013, men også dette betviles av internasjonale eksperter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.