Denne uken delte den europeiske sentralbanken (ECB) ut svimlende 530 milliarder euro i praktisk talt gratis lån til 800 banker. Tiltaket, kalt LTRO, er andre dose av en medisin som første gang ble utdelt i desember i fjor.

Ved å gi bankene enorme lån til meget lav rente, en prosent, oppnår man både å styrke bankene og indirekte de gjeldstyngende europeiske landene samtidig, fordi mange banker bruker pengene til å kjøpe statsobligasjoner i de gjeldstyngede landene Italia og Spania. Disse papirene får de langt høyere rente på enn den ene prosenten de må betale til ECB.

Både analytikere og markedene - og kanskje ikke overraskende bankene selv - har møtt tiiltaket med stor entusiasme. Konklusjonen er at dette er akkurat den medisinen Europa trengte for å komme ut av den negative gjeldsspiralen.

Bedrag
Men ikke alle deler begeistringen. Den norske forvalteren Peter Warren slakter i dag regelrett tiltaket i sin finansblogg på nett. Under overskriften «The greatest scam ever», skriver han at et «bedrag skjer idag rett foran oss i finansmarkedene uten at noen reagerer».

Ifølge Warren er det stort sett bare en aktør som har grunn til å juble over tiltaket, og det er bankene selv. De fleste andre blir grundig lurt, mener han.

- Det er en kjempe-scam hele greien, sier han til DN.no.

Kort fortalt innebærer tiltaket ifølge Warren kun å tilføre mer av det som fikk Europa ut i trøbbel i utgangspunktet: Gjeld.

- Disse pengene er ikke noe annet enn kvantitative lettelser, fordi det øker pengemengden. Det har jo virket til nå, men alt man egentlig gjør er å skyve snøen fremfor seg med en snømåke. Til slutt blir snømåken umulig å dytte mer. Og måten vi har valgt å løse dét problemet på, er å øke gjelden.

- Enda mer snø foran måken?

- Det de gjør nå er å hive ytterligere et tonn våt snø foran. Det er rart at ikke flere har fattet dette.

- Det er ikke bare du som ser spøkelser på høylys dag? De fleste andre jubler jo over tiltaket?

- Ja, alle puster lettet ut, for nå ser det ut til at finansmarkedene går litt bedre. Men se hvor lenge den amerikanske økonomen Nouriel Roubini advarte mot finanskrisen før den slo til. Det gikk mange år, og helt frem til det smalt ble han latterliggjort. Så ikke forvent at dette blir reagert på umiddelbart.

Pyramidespill
Hedgdefondforvalteren mener løsningen med å gi billige lån til banker og stater i gjeldsproblemer er ganske absurd i seg selv.

- Det er som at du som privatperson skulle ha fire prosent lønnsvekst hvert år, samtidig som gjelden din økte med 12 prosent hvert år. Og når du til ikke makter å betjene gjelden, går du til banken og sier at du ikke er i stand til å betale, og derfor ber du om å få låne dobbelt så mye. Banken hadde besvart søknaden din med to ord: Glem det. Det er jo ikke en kjeft på denne planet som ville lånt deg mer penger!

Det er ikke bare dette som burde få alarmklokkene til å ringe i forbindelse med utdelingen av LTRO2-pakken.

Ifølge Warren har bankene fått garantier om at de ikke står ansvarlig for gjelden, dersom de låner de samme pengene ut til de gjeldstyngdede landene Italia og Spania - og disse går konkurs. Med andre ord gir ikke bare ECB bankene 530 milliarder euro nærmest gratis - ECB påtar seg til og med risikoen for mislighold når bankene låner pengene videre med kjempefortjeneste til de gjeldstyngede landene.

Les flere av Warrens innvendinger i bloggen.

- Det du beskiver kan til forveksling høres ut som om skattebetalerne, via ECB, nærmest har investert i et pyramidespill?

- Nettopp! Det er et Ponzi-scheme. Skattebetalerne rundt om sitter nå med et stort smil om munnen og ser at italienske bankaksjer går opp og tenker: Jøss, dette her må gå bra!

Men det må det alldeles ikke, frykter han.

- Det som er et helt forferdelig scenario, er at Italia går konkurs. Landet er "too big to fail, but too big to save". Hvis de skulle misligholde gjelden sin, som Hellas, vil sannsynligvis bankene ryke også. Og hvis USA eller Tyskland da skulle ryke - hjelper det ikke med forsikringen man kan tegne. For hvem selger forsikringen? Jo, bankene. Og sjansen for at de kan betale da, er lik null.

- Hvor lenge kan det angivelige pyramidespillet pågå?

- Det kan gå helt til en eller annen ser at keiseren er naken. Eller rettere sagt, til også folk snur seg og ser at han faktisk er naken.

Hestehode
Warren forstår likevel godt at bankene kastet seg over utlånspakken "som en løveflokk over en skadet antilope", som han selv skriver i bloggen sin.

- For dem og deres aksjonærer, lønninger og bonuser, er jo dette som julaften, hanukkah og skuddårsdag på én gang, sier Warren til DN.no.

Men han tror neppe så mange i banksektoren kommer til å like dagens blogg-innlegg, kanskje særlig ikke de italienske.

«Bare å skrive dette får meg til å frykte at jeg våkner opp med et hestehode i senga de nærmeste dager», skriver han.

Les også at DN onsdag advarte på lederplass mot at virkningen av denne typer mirakelkurer sjelden er av varig karakter: EUs eliksir (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.