- Hvis arbeidsmarkedsrapporten til amerikanske myndigheter lever opp til konsensus-forventningene fredag ettermiddag kan det dra opp mørbankede aksjemarkeder, sier aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea Markets til DN.no.

Børser verden over har hatt sin verste uke siden finanskrisen i 2008 etter en rekke svake makrotall fra USA som sår tvil om veksten fremover, samt fokus på gjeldsbyrden i flere euroland.

Kan snu
Fredag retter mange markedsaktører oppmerksomheten mot arbeidsmarkedsrapporten som kommer klokken 14.30 norsk tid. Ifølge Bloomberg ligger gjennomsnittsforventningen til de svært tett fulgte "nonfarm payrolls" på 84.000 nye stillinger i juli.

- Hvis vi kommer kommer inn på konsensus nå, så tror jeg markedet stiger. Nå tror jeg det er såpass mye frykt i markedet at et konsensustall tar oss litt opp igjen, sier Lyshoel.

- Bare du får en stabilisering av makroen i USA så tror jeg at det er nok til at vi ikke skal noe særlig videre ned. Bare vi får stoppet nedturen, så vil det spre seg mer trygghet i markedet. Og da er det en del aksjer som har falt for mye etter mitt syn, og som har sterk balanse ellers. Så sånn sett tror jeg ikke på en totalkollaps. På de nivåene vi er på nå, så mener jeg at såpass mye negativt er priset inn at vi ikke skal noe særlig videre ned.



- Mye støy
Lyshoel tror ikke dermed nødvendigvis at aksjemarkedene går inn i en rolig periode i ukene fremover. Han understreker at konsensusforvetningen til amerikansk vekst er nedjustert fra 3,2 til 2,5 prosent for 2011, og tror estimatene for amerikanske selskaper er for høye.

- Nå er det fortsatt mye støy rundt gjeldsproblemene i Italia og Spania, der lånekostandene fortsetter å stige. Og fortsatt svekkelse i amerikansk økonomi vil også få oppmerksomhet. Utifra våre modeller så ser det ut som estimatene på amerikanske selskaper ligger for høyt, så vi kommer inn i en periode der man kan få litt resultatvarsler og nedjusteringer av guiding, sier Lyshoel.

Oppdaterte USA-tall: 117.000 nye jobber i USA i juli
Les også: - Skal være sjokkerende bra før markedet snur
Les også: Børsraset fortsetter
Les også: Globalt børsras: - Frykt og usikkerhet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.