I DN.nos sommerspalte snakker vi med norske forretningskvinner og -menn om deres vei til suksess. Hvordan lykkes de og hva har rikdom egentlig gitt dem? Og betaler de formuesskatten med glede eller forargelse?

Investor, eiendomsmagnat og kunstentusiast Christian Ringnes (59) er førstemann ut.

- Hva er dine tre beste råd for å lykkes i business, Christian Ringnes?

- Hardt arbeid, utholdenhet og et sterkt ønske om å lykkes.

Den første millionen
Som oldebarn av stifteren av Ringnes Bryggerier, lå det kanskje i blodet. Selv kaller han sin første millioninnkassering et resultat av «ren verdistigningsflaks».

Formueskatten om ikke slakter, så i alle fall vingeklipper kraftig, høna som legger gulleggene. Christian Ringnes

- Som for de fleste førstegangskjøpere av eiendom, sier han om investeringen over 30 år senere.

Leiligheten han kjøpte og solgte lå i København i Danmark, der den unge Ringnes arbeidet i McKinsey tidlig på 1980-tallet.

- Hva brukte du pengene på, da?

- Bankinnskudd som ble investert i Eiendomsspar da jeg begynte der. Det ble i praksis tvungen sp#229 i noe jeg virkelig trodde på, hvilket er en god idé.

Fordeler og ulemper
Idag er Ringes største eier og administrerende direktør i Eiendomsspar og Victoria Eiendom. Ifølge Kapitals «400 rikeste»-liste er den kunstinteresserte eiendomskongen god for 2,3 milliarder kroner.

Nyåpningen av Ekebergrestauranten i Oslo i 2005 og den omstridte skulpturparken i samme området er bare to av hans sideprosjekter.

- Hvilke fordeler har man med rikdom?

- Først og fremst at man kan skape og videreutvikle prosjekter man brenner for. Dernest personlig frihet og trygghet for familien.

- Og ulemper?

- Det er nok sant at man ikke kan kjøpe lykke for penger, så det bør man ikke prøve. Forøvrig synes jeg ulempene ved å være bemidlet er sterkt overdrevet, sier Ringens og fortsetter:

- Derimot er det å tjene pengene i mange tilfelle så tids- og engasjementsmessig krevende at det for mange ville gå på bekostning av det balanserte og lykkelig liv de ønsker seg.

- Bør formuesskatten fjernes?

- Ja, fordi den er en i verdenssammenheng høyst uvanlig beskatningsform, som målrettet tapper Norges mest verdiskapende virksomheter for ressurser. Formueskatten om ikke slakter, så i alle fall vingeklipper kraftig, høna som legger gulleggene. Det er bra dumt - spesielt hvis vi ønsker noe å leve av etter oljen.

Følg med på DN.no for flere spennende intervjuer i denne serien fremover.

Les også: - Dere og jeg kommer til å få en fantastisk tid fremover! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.