Etter en sommer med stor usikkerhet om utviklingen i Europa og USA legger DnB Nor Markets i dag frem sine prognoser for den videre utviklingen i verdensøkonomien. Bakteppet er at krisen i eurosonen har blitt ytterligere forverret og at veksten på begge sider av Atlanteren har avtatt.

- Dette har skapt fornyet frykt for en såkalt dobbel-dipp, et nytt økonomisk tilbakeslag. Risikoen for dette har unektelig økt, men som for ett år siden er vårt hovedsyn at dette unngås, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i rapporten Økonomiske utsikter som DnB Nor la frem i dag.

Beskjeden vekst
Selv om verden unngår en ny nedtur, tror han likevel at veksten i industrilandene blir på beskjedne 1,5 prosent i år og 1,75 prosent til neste år.

Konsekvensene er at ledigheten vil falle mindre enn tidligere antatt, og at inflasjonen vil holde seg lav lenge, tror Dørum. Det åpner for at rentene i de store økonomiene vil bli holdt på dagens lave nivåer frem til høsten 2013.

Og nedsiderisikoen er fortsatt til stede.

- Om uroen i finansmarkedene fortsetter, kan det i verste fall føre frem til et sammenbrudd i Eurosonen, med bankkrise og nytt tilbakeslag i kjølvannet, mener DnB Nor-økonomen.

- Har truffet innertieren
Helt siden høsten 2008 har økonomene i DnB Nor Markets holdt på synet om at gjeninnhentingen i industrilandene ville bli treg og langvarig. Så langt har de truffet godt, mener Dørum. I november 2008 anslo meglerhuset at industrilandenes BNP i år ville ligge 1,2 prosent over 2008-nivået.

- Med anslagene i denne rapporten ser det ut til at fasit kan bli 0,9 prosent. Denne ”innertieren” skjuler at nedgangen i 2009 ble dypere enn vi så for oss, og 2010 tilsvarende friskere, men hovedsynet har i våre øyne truffet, skriver Dørum.

Og selv om veksten i industrilandene blir beskjeden vil verden som helhet vil bli preget av at de fremvoksende økonomiene fortsetter å bidra positivt.

- I vekstøkonomiene ventes BNP-veksten å holde seg rundt 5,5 prosent i gjennomsnitt, som betyr at disse vil bidra med rundt to prosentenheter til den globale veksten, som vil havne rundt 3,5 prosent i år og neste år, skriver Dørum.

Oppturen fortsetter i Norge
Fortsatt høy aktivitet i de fremvoksende økonomiene vil dessuten gi positive ringvirkninger for norsk økonomi.

- Energietterspørsel- og priser vil holde seg oppe, som for Norge betyr både høye inntekter og høy aktivitet. Her venter vi at konjunkturoppsvinget fortsetter, og at rentene vil heves med 2-3 ”kvartinger” årlig, skriver Dørum.

Les også: Skrur opp boligprisforventningene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.