- Boligprisene har kommet opp på nye rekordnivåer, og vi venter at de kommer til å vokse også i de nærmeste årene, skriver DnB Nor Markets i den nye prognoserapporten Økonomiske utsikter, som legges frem.

Bruktboligprisene i Norge har steget 31 prosent siden bunnen i desember 2008, og har steget 9,6 prosent det siste året.

Om DnB Nor Markets' prognoser slår til, vil en bolig som kostet tre millioner kroner ved utgangen av 2010, koste litt over 3,7 millioner kroner ved utgangen av 2014, en stigning på drøye 24 prosent.

To prisdrivere
DnB Nor Markets mener det er to årsaker til at prisene skal videre opp:

- Etter flere år med svak nybyggingsaktivitet, kombinert med rekordhøy befolkingsvekst, er tilbudet av boliger for lite og nye enheter må bygges. Samtidig er etterspørselen etter bolig høy, som følge av en solid inntektsutvikling for norske husholdninger, et bedret arbeidsmarked og lave rentekostnader, skriver analytikerne.

Les mer fra rapporten:
- Unngår dobbeldipp

DnB Nor Markets peker på at de høye boligprisene har gitt et løft i boligbyggingen i år, og aktiviteten i bygg og anlegg vil fortsette å være en vekstdriver i norsk økonomi.

- Og siden det tar tid før boligenhetene kommer ut på markedet, vil begrensninger på tilbudssiden bidra til å løfte boligprisene også i årene fremover, ifølge DnB Nor Markets.






Prisveksten vil dabbe av
Den gjennomsnittlige gjelden i en norsk husholdning er på over to ganger disponibel inntekt.

- Dette er høyt i historisk perspektiv og høyt i forhold til andre land, og byrden vil øke videre fremover. En stadig større del av husholdningene har en gjeldsgrad som må karakteriseres som svært høy - fem ganger inntekten, skriver DnB Nor Markets.

Analytikerne påpeker at dette vil gjøre norsk økonomi mer sårbar og utsatt for brå skift, ettersom forbrukerne kan reagere sterkere dersom det oppstår usikkerhet rundt jobbutsikter og renteutvikling.

- Med en høy gjeldsbyrde og boliglån med flytende rente, vil hver renteøkning fra Norges Bank få større utslag i husholdningenes månedlige renteutgifter. Det er årsaken til at både husholdningenes boligpris- og forbruksvekst avtar fra og med 2013, ifølge DnB Nor Markets.

Les også:
- Lav boligbygging presser opp bruktboligprisene
- Dessverre er moroa over for denne gangen i boligmarkedet

- Uendret styringsrente neste to år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.