USA mangler en overbevisende strategi for å stabilisere landets stadig voksende gjeldsberg, mener det internasjonale pengefondet IMF.

Pengefondet mener det representerer en liten, men betydelig, risiko for en ny og global økonomisk krise, skriver Financial Times.

I en uvanlig streng reprimande sier IMF at USA er det eneste blant industrilandene som kommer til å øke budsjettunderskuddet i 2011, i et år der økonomien faktisk vokser raskt nok til å redusere låningen.

Skal halvere underskuddene
For å oppfylle 2010-løftet til G20-landene, unntatt Japan, om å halvere underskuddene innen 2013 må USA innføre strengere innsp#229stiltak enn i noen annen toårsperiode siden tellingen begynte i 1960, ifølge IMF. Med dagens plan vil USA være det eneste landet bortsett fra Japan med stigende offentlig gjeld i 2016.

- Det er risiko for at dersom dette materialiserer seg, så kan det få veldig viktige konsekvenser for resten av verden. Så det er viktig at USA tilpasser seg før enn siden, sier Carlo Cottarelli, sjef for offentlige budsjetter, i fondet.

USAs president Barack Obama vil onsdag presentere en ny plan for å ta tak i USAs anstrengte finansielle situasjon, som et alternativ til forslaget om budsjettkutt som ble lagt frem av Republikanerne i forrige uke.

Les også: Obama strammer grepet

Politisk thriller
Demokrater og republikanere ble i elleve time fredag enige om et nytt statsbudsjett, bare en time før staten ville ha gått i stå.

Om det ikke var blitt enighet innen midnatt fredag, ville statskassen ha sluppet opp for penger og store deler av statsapparatet ville ha lukket dørene. Hundretusener av offentlig ansatte ville blitt permittert og soldater i Afghanistan og Irak ville ha måttet vente lenger på sin lønn.

De grunnleggende virksomhetene som krigene og trygdesystemet ville ikke blitt særlig berørt, men alt fra CIA til dyrehager, fra passkontorer til nasjonalparker, ville ha blitt stengt eller fått sin virksomhet redusert. Etter hvert som fristen nærmet seg, ble begge partier stadig mer nervøse for hvem velgerne ville legge skylden på om familiene til soldatene ikke fikk sine lønninger og pensjonister måtte vente på pensjonssjekkene.

Les også: USA-stater vil ha ny "gullstandard"

<b>Frykter gjeldskrakk à la 1994</b>

<b>- Verdensøkonomien er alvorlig syk</b>

<b>På innsiden: Statsgjeld er best</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.