Den økonomiske krisen i USA er verre enn Japans "tapte tiår" på 1990-tallet, sa nobelprisvinneren i økonomi, Paul Krugman, for en måned siden.

Les:
Verre i USA enn Japan-krisen

Japans tapte tiår brukes ofte om perioden etter at den økonomiske boblen - spesielt i aksje- og boligmarkedet - begynte å kollapse på begynnelsen av 1990-tallet. Først i 2003 nådde aksjemarkedet bunnen.

Lysglimt? - Nei!
Flere eksperter har begynt å se lysglimt i den amerikanske økonomien. Men det er ikke Paul Krugman enig i. Nå går han enda lenger:

- USA risikerer å miste et tiår med vekst på den japanske måten hvis ikke myndighetene går aggressivt nok til verks for å stimulere økonomien og rydde opp i banksystemet, sa Krugman mandag, ifølge Reuters.

- Vi går "halve" skritt som får økonomien til ikke å forverre seg, men den blir ikke helt bra heller, sa den frittalende økonomen.

- Vi gjør akkurat det som japanerne gjorde på 90-tallet, fortalte han en liten gruppe journalister under et besøk i Beijing i Kina.

Ledighetssmell
Krugman er langt mer bekymret for USA og landene i eurosonen enn han er for Kina.

- Jeg er mest redd for at USA og eurosonen vil få et tapt tiår, slik som Japan, sa han.

Selv om fallet i sysselsettingen har bremset noe opp, mistet mer enn en halv million amerikanere jobben i april.

Les mer her:
Jobbjubel i USA

Etterlyser radikale tiltak
Paul Krugman forventer liten eller ingen sysselsettingsvekst i 2009 og 2010 i USA.

- Økonomien må stimuleres ytterligere. Radikale tiltak er nødvendig for å styrke bankene, slik at de har nok kapital til å oppfylle sin nøkkelrolle i økonomien, sa Paul Krugman.

Les også: - Nytt finanssjokk den største faren

Hvor ille kan det gå i USA? Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.