55 prosent av befolkningen tror boligprisene vil stige i 2012, mens 8 prosent tror på prisfall på boliger det neste året.

Sammenlignet med tilsvarende undersøkelse i fjor er det likevel færre som tror på prisoppgang og flere som tror på prisnedgang.

Det viser en fersk undersøkelse som Norstat har gjennomført på oppdrag for Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

- Et klart flertall tror på fortsatt boligprisvekst, men det er også verdt å merke seg at andelen som tror prisene vil falle neste år har økt fra 3 prosent i fjor til 8 prosent i år. Faktisk er det slik at 4 av 10 tror på uendret eller fallende boligpris. Dette til tross for at så å si alle makroøkonomer, inkludert ekspertene i Statistisk sentralbyrå, mener boligprisene skal videre opp neste år, sier assisterende fagdirektør Rolf Mæhle i FNO i en pressemelding.  

Han mener undersøkelsen viser at folk flest følger godt med og tar innover seg at krisen i internasjonal økonomi kan smitte over på Norge generelt og boligmarkedet spesielt.

- Vi mener dette er en sunn skepsis, sier Mæhle.

Fersk erf#229 med boligprisfall
- Vi har fersk erf#229 for at boligprisene kan falle også her til lands. Det skjedde i 2002/2003 i forbindelse med at arbeidsledigheten økte, og det skjedde igjen i 2007/2008 i forbindelse med finanskrisen, sier Mæhle.

Han påpeker samtidig at boligen for mange ikke bare er et tak over hodet, men også et foretrukket investeringsobjekt.

- For noen handler det om å kjøpe en større bolig enn de strengt tatt trenger, for andre om å kjøpe fritidsbolig eller bolig for utleie og for atter andre å bruke ledig kapital til å pusse opp boligen. Gunstige skatteregler bidrar i så måte til å øke interessen for bolig også som investeringsobjekt. Alt annet like bidrar dette til å presse prisene oppover, påpeker Mæle.

- Vanskelig å se for seg fall
Han minner om at det vi så i 2002/2003 og i 2007/2008 viser at stemningen i boligmarkedet kan endre seg raskt, dersom for eksempel arbeidsledigheten øker og rentene stiger.

- Når det er sagt, er det vanskelig i dag å se for seg et fall i boligmarkedet de nærmeste årene, men risikoen er der. Det viktige er at boligkjøperne har en plan dersom boligprisene skulle falle eller lånerenten stige, sier han.

Les også:
- Bedre å legge investeringen i bolig enn i madrassen


- Boligrente på 2,5-3 % til sommeren

Spår lavere boligprisvekst neste år
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.