Boligprisene har steget 34 prosent siden bunnen i desember 2008. Og bare i løpet av 2011 har vi opplevd en prisvekst på over ni prosent i boligmarkedet. Dette til tross for usikre økonomiske forhold i resten Europa.

- Jeg tror boligprisene vil øke med mellom fem og syv prosent i året som kommer, sier seniorøkonom Roger Bjørnstad i Econ Pöyry.

Generelt vil god inntektsvekst, høy befolkningsvekst og lavt rentenivå føre til et fortsatt press på boligmarkedet, mener han.

Også sjefsøkonom Kjell Senneset ved Prognosesenteret tror på en fortsatt boligprisvekst. Han mener at veksten vil ligge på syv prosent.

 

Veksten vil avta over tid
- Boligprisveksten vil nok absolutt avta i årene som kommer, fordi vi har begynt å bygge flere boliger, og det vil lette presset noe, sier Senneset.

Derfor mener han at det vil være lurt å kjøpe bolig så raskt som mulig, for å ikke gå glipp av markedets prisvekst ved et eventuelt salg.

- Sesongjustert vil vi nok kanskje allerede neste år se en avtagende trend, men høy innvandring og befolkningsvekst vil gi fortsatt økning i den faktiske prisen, sier Senneset.

Inntektene vil det neste året øke med cirka fire prosent, mens boligprisene vil øke med syv prosent, ifølge tall fra Prognosesenteret.

- Denne ujevnheten vil også være med på dempe prisveksten i årene fremover, spesielt i Oslo der klasseforskjellene allerede er store, sier Senneset.

 

Vil ikke merke eurokrise
Så langt har Norge kommet seg unna den verste uroen i Europa, og renten er fortsatt lav, men mange norske husholdninger har tatt opp mye lån. Derfor er også de sårbare for en eventuell eurokollaps, mener Bjørnstad.

Krisen har imidlertidig også ført til en holdningsendring i den norske befolkningen, hvor vi vil spare mest mulig - og det gjør vi gjerne i bolig. Således kan krisen føre til økt boligetterspørsel, mener han.

Senneset mener at virkningen av EUs problemer først vil bli virkelig synlig til sommeren, men at det vil komme an på hvordan mediene fremstiller krisen.

- Ingen vet hvordan markedet vil bli dersom det oppstår en ny finanskrise, sier han.

Størst prisvekst i byene
- Jeg tror boligprisveksten i alle de fire store norske byene vil være høy i 2012, sier leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

 

Oslo vil ha den aller største prisveksten, etterfulgt av Stavanger, mener han.

- Den eneste byen som kanskje vil ha en annen utvikling er Kristiansand, fordi det er flere boliger på markedet i Kristiansand, enn i de andre byene, sier Dreyer.

På grunn av boligmangel vil også områdene rundt byene ha en kraftig boligprisvekst, spesielt på Østlandet, mener Dreyer.

Nordmenn vil ha rekkehus
- Jeg tror det vil være størst prisøkning på leiligheter, og kanskje rekkehus i bynære områder, sier Bjørnstad.

Prisøkningen på leiligheter var høyest av alle boligtypene i år med en vekst på hele 9,6 prosent, til tross for en prisnedgang de siste tre månedene av året.

Årsaken til at prisen på leiligheter vil fortsette å stige er mengden unge, som flytter inn til byene, mener Bjørnstad.

- Når det gjelder rekkehus, er mitt inntrykk at det er mange barnefamilier som ønsker å flytte fra leiligheter og til rekkehus litt utenfor byen, og disse skaper press på rekkehusmarkedet, sier Bjørnstad.

Les de andre boligekspertenes boligprisspådommer de neste årene:

<b>Boligprisene skal fortsatt opp</b>

<b>Tror prisstigningen vil fortsette</b>

<b>DNB avblåser faren for boligkrakk</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.