Røkke har opplevd kraftig kritikk de siste ukene, og nå møter han pressen, analytikere og finansfolk for å fortelle sin versjon av Aker-saken.

Finansmannen kjenner effekten av en sen ankomst. Han kalte inn til pressekonferanse klokken 14.00, men lot de fremmøtte vente til 14.20 før han inntok scenen.

- Hvis dere går og setter dere kan jeg begynne å snakke, er Røkkes første kommentar til pressen.

- Dette er en dag jeg helt sikkert skulle vært foruten, også de siste ukene kunne jeg tenkt å være foruten. De siste ukers oppmerksomhet er i grenseland for hva jeg takler som person både fysisk og mentalt, sier Røkke.

Han beklager også til de som har blitt påvirket av saken som har herjet mediebildet de siste ukene.

- Til alle som står meg nær, beklager jeg presset de alle er utsatt for. Familie, venner, arbeidere i bedriftene, alle som føler for og har tilhørighet til Aker-bedriftene, sier Røkke.



Fabrikklokale
Industrimagnaten har valgt de gamle fabrikklokalet Månefisken på Sagene, det gamle industri- og fabrikkarbeidstrøket i Oslo, som åsted for å snakke ut om salget av fem selskaper fra Aker-konsernet til Aker Solutions.

Nysgjerrig på hva Kjell Inge Røkke sier? DN.no sender LIVE!

Les også: Røkke snakker ut

- For noen år siden valgte jeg etter råd fra ansatte, og på tross av min kones gode råd, å investere med staten, åpnet Røkke og presiserte:

- Jeg har ikke fått noe penger av staten, jeg har investert mer. Jeg har puttet inn 2,5 krone for hver krone staten har puttet inn, sa Røkke og siktet til opprettelsen av Aker Holding der Røkke er majoritetseier og staten og Wallenberg-sfæren er medeiere.

Han viste til det kinesiske ordspråket "Man skal være forsiktig med å ønske seg noe, man kan ende opp med å få det".

- En annen refleksjon er at ofte er veien til helvete brolagt med gode intensjoner, sier Røkke.

- Jeg er ikke like entusiastisk og stolt over min dømmekraft i dag som jeg var for to år siden, sier han.

Stridens kjerne
Røkke introduserte selv gjennomgangen av de fem selskapene i transaksjonen med å henvise til at dette er stridens kjerne. Han introduserte gjennomgangen av salget av Aker Oilfield Services slik:

- Det vil sikkert kjede dere, for den er jo industriell og fremtidsrettet, sier Røkke, tydelig bitter mot den fremmøtte pressen.

Les også: - Ikke Røkke som har et forkl#229sproblem

Etter presentasjonen av Aker Solutions, presenterte Røkke markedstrender og forklarte nærmere tankegangen bak de forskjellige selskapene Aker solgte til Aker Solutions i den omstridte transaksjonen .

- En jævla provokasjon
Røkke var tydelig provosert på selskapenes vegne.

- Det er en jævla provokasjon for meg når noen klarer å kalle disse bedriftene med et ord som begynner med s. Jeg orker ikke ta ordet i min munn en gang, sier Røkke.

Han viser til at eksanalytiker Kjell Erik Eilertsen mener Kjell Inge Røkke bruker Aker Solutions som søppelkasse.

Les: - Så grisete at jeg ikke finner ord

- Det er en hån mot menneskene som er blitt håndplukket for å utvikle morgendagens løsninger.

Idet Røkke introduserte teknologidirektør Erik Norbom i Aker Oilfield Services, som var fremmøtt for å forklare pressen viktigheten av subsea-teknologi, utbrøt han:

- Jeg håper han kjeder dere noe helt jævlig.

Møter stort pressekorps
Røkke har vært utilgjengelig for pressen siden påsken. I dag møter han "alle sammen": NRK, TV2, Dagbladet, Aftenposten, VG og DN, og diverse nettaviser.

Inne er det ni fullsatte stolrader - pluss ti-tolv tv-kamera helt bakerst. Før Røkke inntog scenen ble det på en storskjerm vist nasjonalromantiske filmklipp fra Røkkes verftseventyr - gule heisekraner og oransje skip mot blått hav og himmel.

Det hele iscenssatt med hjelp fra eventbyrået Gyro.

 Se video fra Røkkes presentasjon:


Se Røkkes uvanlige pressekonferanse i sin helhet her
Se Røkkes angrep på Brustad
DN-redaktør Amund Djuve om Røkkes presentasjon
Per Kristian Foss: Røkke erklærer full krig(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.