Investor Øystein Stray Spetalens riggbaby Standard Drilling melder torsdag om salg av selskapets første oppjekkbare rigg som er under bygging i Singapore.

Les også: Spetalen selger rigg

Erfaren uttalelse
Selskapets nytiltrådte toppsjef Mark Jackson tror man står foran en oppkjøpsbølge innenfor riggsektoren.

Jackson, som er tidligere konsernsjef i Noble Corp, tror kombinasjonen av et godt marked og de aldrende flåtene til flere av verdens store riggaktører vil føre til en konsolideringsbølge.

Betegnende Aker Drilling-kjøp
Han trekker frem Transocean sitt oppkjøp av Aker Drilling i august som et perfekt eksempel på forholdene i dagens marked.

- Du har en stor aktør med god kontantstrøm og en aldrende flåte som så at eiendelene til Aker Drilling var undervurdert. En ting er at Aker Drilling- aksjonærene fikk en budpremie på nesten 100 prosent, men det mest interessante var at Transocean-aksjen steg tre prosent på meldingen, sier Jackson TDN Finans.

Han ser denne transaksjonen og de høye multiplene på Seadrill-aksjen som et bevis på at det ligger stor verdi for de store aktørene i å fornye flåten sin.

Macondo tynger Transocean
Usikkerheten rundt et eventuelt erstatningsansvar for Transocean som følge av Macondoulykken legger ifølge Jackson en demper på Transocean sin aksjekurs, og holder samtidig konsolideringen noe tilbake.

- Det begynner å gå opp for markedet at de vil få store erstatningskrav, men de bør likevel ha råd til å kjøpe noen nye rigger. Noble sin strategi virker å være å bygge nye rigger selv, noe jeg ikke forstår meg på, sier Jackson og fortsetter sin analyse av markedet med Rowan Companies:

- Rowan har den beste jackupflåten blant de store aktørene. Inntil de tegnet en avtale med Petronas for to uker siden hadde de ingen tilstedeværelse i Asia men de sier nå at dette er et kjerneområde for dem. De har to rigger i området, noe jeg mener er altfor lite. De vil nok være interessert i å øke til hvertfall 6-7 rigger i dette området.

Spår stramt høyendemarked
Han spår et stramt marked for høyendejackupsegmentet fremover etter hvert som flere av de gamle riggene forsvinner ut av markedet. Etterspørselen er ifølge Jackson også stigende.

- Pemex er tilbake i markedet og Saudi Aramco har også forsynt seg, slik at kapasitetsutnyttelsen nå ligger på 96-97 prosent. Det er i tillegg en klar trend med økende formelle og uformelle henvendelser om leie av rigger, sier han til TDN Finans.

Ifølge Jackson krevde Pemex opprinnelig at riggene skulle være maksimum ti år gamle da de lyste ut anbud for leie av rigger. Selskapet fikk ingen anbud og måtte leie inn eldre rigger.

Foretrekker Singpore
Standard Drilling bygger sine oppjekkbare rigger ved Keppel Fels-verftet i Singpore. Han ser dette som en stor fordel med tanke på leveransesikkerhet.

Spør du en hvilken som helst riggaktør hvor de helst vil bygge riggene sine vil de svare Keppel Fels. Spør du folk som har bygget rigger der og i Kina vil du nok se en ganske annerledes kundetilfredshet mellom de to, sier han.

Vil markedsføre i Asia
Standard Drilling vil utelukkende markedsføre riggene sine i Asia og ønsker å bygge opp to separate klynger.

- Vårt fokus vil være Asia, Sør-Øst Asia. I ett enkelt område vil vi ønske å gå inn med minimum tre enheter for å skape en lokal base og gode marginer. Derfor vil vi begrense oss til å være tilstede i to områder, sier Jackson.

Asia er fremtiden
Ifølge Jackson er det mange riggselskaper som posisjonerer seg basert på historisk boreaktivitet hos oljeselskapene, mens han er opptatt av å se fremover.

Han forklarer hvorfor oljeselskapene i den asiatiske regionen vil øke sin relative etterspørsel etter jackuprigger når oljeprisestimatene heves fremover.

- Oljeselskapene rangerer prosjektene sine etter lønnsomhet. Jeg har alltid sagt at når selskapene produksjon er fallende, som den er for mange asiatiske oljeselskaper, så øker de prisestimatet i sine egne kalkyler. Resultatet blir at små felt, hvor man velger å bore brønnene med jackuprigger, stiger i lønnsomhetsrageringen fordi de gir raskere positiv kontantstrøm, sier han til TDN Finans.

Les også: - Alt avhenger av oljeprisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.