- Jeg har et litt annet syn på verden, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra Markets til DN.no.

Norges Bank holdt renten i ro på 2,0 prosent på dagens rentemøte, men varsler at renten skal opp allerede enten i mai eller juni.

Les også: Holder renten i ro

Andreassen har vært den makroøkonomen som lengst har trodd på svært sen renteoppgang fra Norges Bank. De fleste andre makroøkonomer har gjennom fjoråret måttet utsette renteoppgangen i sine prognoser.

Terras sjeføkonom er redd Norges Bank forhaster seg dersom den setter opp renten allerede i mai.

- Jeg tror at man undervurderer de varige effektene av det som har skjedd i Nord-Afrika og det som har skjedd i Japan, sier han.

Har fått energisjokk
Han tror at man står overfor usikkerhet rundt oljeforsyningen i mange år fremover. I tillegg tror han at man etter Japan har fått en global erkjennelse om at atomkraft ikke er en farbar vei å gå.

- Verden har fått et energisjokk, der det blir vanskeligere å få tilgang til energi enn man tidligere så for seg, sier Andreassen.

Eksportørene i Vesten vil også få merke krisen i verdens tredje største økonomi:

- Utfordringene i Japan kommer til å prege mange næringer, for eksempel eksporten av luksusvarer til Japan. Landet er ikke i partystemning, sier han.

For optimistiske
Samtidig er Kina i ferd med å kjøles ned, i tillegg til at det ikke ser ut til å bli særlig fart i USA.

- Jeg tror at folk i utgangspunktet har vært for optimistiske på de internasjonale konjunkturene, og undervurderer det som nå har skjedd. Det bør Norges Bank ta inn over seg, sier Andreassen.

Han tror at rentehopp her hjemme kommer til å sende kronen enda sterkere. Allerede har kronen gått høyt på grunn av oljeprisøkningen, og med svake konjunkturer ute tror han at renteforskjellen mellom Norge og våre handelspartnere bare vil bli større.

- Vi får klart høyere rentedifferanse enn vi har nå. Den største utfordringen vi vil få er en forverret konkurranseevne, sier han.

Kun én god grunn
- Hva vil konsekvensen av en eventuell renteheving i mai bli?

- De får teste ut en renteheving og se hvordan det går. Men jeg tror at vi kommer til å bli overrasket over de svake konjunkturene gjennom høsten, dersom energitilgangen blir varig endret og konjunkturtoppen blir passert i løpet av året, sier han.

Han kan bare se én god grunn til at Norges Bank burde sette opp renten til sommeren:

- Dersom lønnsoppgjøret går av skaftet har jeg respekt for at Norges Bank må sette opp renten.

Les også:

<b>- Betydelig høyere rente ikke langt unna</b>

<b>Kronen på vippen</b>

<b>- Boligprisene blir en joker</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.