- Det skulle ikke mer enn et kvart poeng til, så fikk vi en rekyl i kronekursen, sier bransjepolitisk direktør i Norsk Industri, Knut Sunde, til DN.no.

For Sunde er den sterke kronen til bekymring, og han oppfordret derfor sentralbanksjef Øystein Olsen til å ta hensyn til den da han skulle sette renten onsdag.

Sundes bønner ble hørt, Olsen satte overraskende renten ned 0,25 onsdag.

- Kalddusj
Kronen svekket seg markert mot euro og dollar etter at rentekuttet ble kjent. Torsdag morgen ble kronen notert til 5,81 mot dollar og 7,59 mot euro, som er det svakeste på rundt fem uker.

- Nå er det gitt et signal om at Norge ikke er en evig oase, og at beskjed om at kronen er ikke en fullstendig risikofri investering med fantastisk avkastning, sier Sunde til DN.no.

Han mener at gårsdagens rentebeslutning forteller markedet at den som skal investere i kronen må vurdere risikoen for respons fra Norges Bank.

- Nå får man et mer edruelig forhold til vår valuta, sier Sunde, og tenker på internasjonale storbankers prognoser og analytikere som de siste månedene har snakket opp kronen som investering ved å kalle den et "safe bet".

- Nå har verden fått seg en kalddusj, sier Sunde.

Han sier at han ikke vil spå hva som skjer med kronen fremover.

- Jeg vil bare si at gårsdagens rentekutt var et interessant korrektiv.

- I pose og sekk
Sunde tror ikke at gårsdagens rentekutt betyr at sentralbanken har blitt mer industrivennlig. Likevel var det positivt for industrien, på flere måter enn en eventuell svekkelse av kronen.

Rentekuttet kan nemlig gjøre det enklere for bankene å innfri de nye, strengere kravene til kjernekapital. Sunde tror det etter gårsdagens rentekutt vil være forlokkende for bankene å ikke sette ned renten de tilbyr kundene, men å bruke noe av gapet opp til utlånsrenten til å styrke kjernekapitalen sin.

Han medgir likevel at det overraskende kuttet også kan gi negative konsekvenser for industrien.

- For industrien er det en ulempe dersom rentekuttet fører til økt innenlands forbruk og opplåning. Det vil øke presset på lønn og arbeidskraft, og dermed på den underliggende mekanismen som fortrenger industrien i Norge, sier Sunde.

Dersom kuttet ikke slår ut i lavere rente til publikum, er det godt nytt for industrien.

- Hvis det slår ut kun på valutaen, ja, da har industrien fått i både pose og sekk, sier Sunde.

Han mener det er gode sjanser for at effekten blir akkurat slik.

- Da har man fått det akkurat som man vil. Litt flaks skal man ha, humrer Sunde.

Kritiserer makroøkonomene
Sunde kommer også med krass kritikk av landets makroøkonomer. 11 av 12 økonomer TDN Finans snakket med på forhånd ventet at Olsen ville la renten stå uendret på rentemøtet.

- Jeg skjønner ikke hvordan dette kunne komme som en overraskelse. For oss var dette en logisk beslutning, sier Sunde.

Sentralbanksjefen får krass kritikk for måten han har kommunisert med markedet på. I hovedsak mener markedsaktørene at Olsen har signalisert at han vil følge en fleksibel tolkning av inflasjonsmålet, og akseptere at det vil ta flere år før vi er tilbake på målet om en prisstigning på 2,5 prosent. Det kom derfor som en overraskelse på mange da Olsen igår satte ned renten, og blant annet begrunnet det med at det ville bidra til å få inflasjonen nærmere målet.

- Litt fleipete kan man si at man har to ører og én munn for at man skal lytte mer enn man prater, men man har også to ører fordi man skal høre på begge ørene, sier han.

Sunde mener at økonomene ikke har fått med seg at Olsen hele tiden har hatt et balansert budskap.

- Hvis det er slik at Norges bank skal forbedre sin kommunikasjon, så er det i alle fall noen sjeføkonomer som skal forbedre sin lytteevne, sier Sunde.

Les også:

«Herregud for en dårlig kommunikasjon fra Norges Bank»

Olsen innrømmer uklar tale (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.