En stadig mer oljeavhengig økonomi gjør at Norge kan bli sårbart dersom oljeprisene skulle falle og holde seg lave over tid.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets er likevel ikke bekymret.

- Det vil være flere som vil merke hvis oljeprisen kommer ned og den etterspørselen blir borte. Det vil i så fall stille norsk økonomi overfor enorme omstillingsutfordringer frem i tid, og man bør selvsagt ha tenkt igjennom hvordan man skal håndtere disse, sier Dørum til DN.no.

- Jeg er ikke grenseløst bekymret for norsk økonomi fordi jeg tenker at en ingeniør er en ingeniør enten man jobber her eller der. Hvis ingeniøren ender opp med å måtte gå ned i lønn for å beholde jobb, men i en annen bransje, så tror jeg ingeniøren gjør det. Han sier greit, så tjener jeg ikke én million lenger, men 600.000 eller 700.000 kroner er bedre enn ikke å ha jobb.

Støtes ut
Da er Dørum mer bekymret for dem som vil støtes ut av arbeidsmarkedet fordi produktiviteten deres ikke forsvarer lønnsnivået vi har.

Om oljemessen i Stavanger speiler rikets tilstand, later det til å være få skyer på himmelen for norsk økonomi.

Nye storfunn varsler en ny bonanza på høyden med det man så på 1980-tallet, og de ventede investeringene på sokkelen vil sikre samfunnet store inntekter og arbeid i årene som kommer.

Dette skjer samtidig som at resten Europa, og store deler av den vestlige verden for øvrig, sliter med marginal, ingen eller negativ vekst, kraftige budsjettunderskudd og voksende ledighet.

Sterkt voksende forbruk
Dørum mener Norge trosser tyngekraften med en ventet økonomisk vekst i inneværende år på nesten fire prosent. Veksten kommer fra oljenæringen, fra sterkt voksende privat forbruk og boliginvesteringer.

- Paradokset er at vi er en liten, åpen økonomi og at når det går dårlig rundt oss så skulle det også gå dårlig i Norge. Men, så ser vi at vi klarer å holde oss gående på egen kjøl, sier Dørum.

Gode statsfinanser, lave renter og etterspørselen etter arbeidskraft fra oljenæringen og dens underleverandører bidrar til å holde trykket oppe, ifølge ham.

- Det blir jo sånn at vi blir stadig mer oljedopet. Mer av statens utgifter finansieres som følge av inntekter ikke direkte fra olje, men fra oljefondet, og sektoren som produserer olje blir stadig viktigere for resten av økonomien, sier Dørum

For slappe
Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets er heller ikke bekymret for en mindre oljeavhengig verden, men understreker at grunnlaget for hvilken betydning det vil ha for norsk økonomi legges i dag.

 

Faren er at vi blir for slappe og hviler på laubærene. Vi må passe oss for at det ikke slår oss i ansiktet den dagen oljeavhengigheten er en helt annen, sier Saltvedt til DN.no.

I likhet med Dørum peker hun på ingeniørens omstillings- og innovasjonsevne som en nøkkel til fremtiden. Samtidig undervurderes potensialet i all teknologi som utvikles til fordel for oljebransjen i dag, men som trolig kan brukes opp mot andre næringer i fremtiden, ifølge henne.

Der er mange relaterte industrier og den største eksportnæringen er teknologi relatert til oljebransjen, som kan selges. Det er kanskje vel så viktig fremover. Jeg tror det er svært viktig at man fortsetter med forskningen og at man kan videreutvikle det man har spesialkompetanse på, sier Saltvedt.

Les også:
Statoil med storsatsing i Arktis
- Resultatene har vært utrolige

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.