I desember ifjor lanserte Telenor sitt indiske selskap, Uninor. Det er en investering som har fått det til å gå kaldt nedover ryggen på både aksjonærer og analytikere.

Gjennomgangstonen var at det var for dyrt og at konkurransen i India er så stor at det ville være tungt å jobbe frem en lønnsom virksomhet.

Mange ble derfor overrasket da Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas under fjerdekvartalspresentasjonen kunne fortelle at Telenor har brukt mindre på India-investeringen i 2009 enn de hadde ventet.

- Det er mange årsaker til at kostnadene ble lavere, finanskrisen er en av dem, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas til DN.no.

Investeringskostnadene i fjerde kvartal var på 1,1 milliarder kroner, mens samlet capex for årets ni siste måneder er 3,7 milliarder kroner.

Langsiktige kundeforhold
Baksaas forteller at på grunn av finanskrisen har Telenor klart å få gode avtaler med underleverandører.

- Leverandørene har vært villige til å prise aggressivt for å få tilgang til en langsiktig operasjon, sier Baksaas.

- De som tilbyr det vi har behov for hadde kapasitet og vilje til å skape ny business. Hadde det vært dårlig kapasitet ville dette trolig hatt en annen kostnadsstruktur, sier Telenor-sjefen.

Forsinkelser
Dette er ikke hele historien. Noe av investeringskostnadene som er knyttet til neste lanseringsfase er skjøvet fra 2009 til 2010, opplyser Telenor.

- Investeringskostnadene i fjerde kvartal ble også lavere fordi man kom litt senere igang enn planen var, sier analytiker Martin Hoff i Arctic Securities til DN.no.

Han viser til at den største kostnaden er knyttet til leie av kringkastingstårn, og på grunn av forsinkelser ble ikke tårnene tatt i bruk før mot slutten av fjerde kvartal.

India dyrere
Hoff og Arctic Securities har vært, og er fortsatt, svært skeptiske til Telenors satsning i India.

- At investeringskostnadene var lavere i fjerde kvartal betyr ikke at det er noe billigere i investere i India. Tvert om så antyder de nå at India vil gi et større tap i 2010 enn de fleste analytikerne har ventet, sier Hoff.

Telenor guider et driftsresultat-tap (ebitda) i India i 2010 på mellom 4,5 og 5,0 milliarder kroner, og investeringer på 2,5 - 3, 5 milliarder. Hoff mener de fleste analytikerne var forberedt på et ebitda-tap på fire milliarder.

- Situasjonen er ikke blitt noe lettere, mener analytikeren.

Telenor meldte også onsdag at driftsmarginen (ebitda) vil falle fra 32,5 prosent i 2009 til 27-28 prosent i 2010. Hovedårsaken er ifølge Telenor at 2010 blir det mest sentrale året i India-satsningen.

- Vi er fortsatt veldig skeptiske til om Telenor kommer til å få finansiell suksess i India, det tror vi vil bli veldig tøft.

Vokser mye, tjener lite
Telenor har argumentert for sin satsning i India med at det er et av verdens aller største vekstmarkeder. Den kjøper ikke Hoff.

- Det kanskje mest fascinerede med India er at ja, antallet abonnementer vokser kraftig, men operatørenes inntekter vokser ikke, sier Hoff.

Han viser til at Indias største mobiloperatør, Bharti, la frem sine kvartalstall for noen uker siden.

- Selskapet hadde over 30 prosent vekst kundevekst, men null vekst i omsetning. Hele kundeveksten spises opp av prisfallet, sier Hoff.

Nettstedet Total Telecom skriver at lønnsomheten i selskapet er rammet blant annet som følge av at nye aktører som japanske NTT DoCoMo Inc. og Telenor priser produkter i enkelte segmenter aggressivt .

- Det er riktig at India er et vekstmarked, men det er det ikke i forhold til omsetning, sier Hoff.

Telenor fikk over en million kunder den første måneden selskapet hadde et tilbud i India, men det er anslått å være bare 0,2 prosent av det totale markedet.

Telenor straffes i markedet onsdag: Aksjen TEL er ned over 2 prosent.

Les også: Tøffe tak for Telenor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.